sobota, 1 sierpnia 2015

Malinowe drożdżówki

     Najlepsze drożdżówki z malinami! Małe, ładnie zaplecione, nadziewane masą serową i malinami. W takie ciepłe dni jak teraz ciasto drożdżowe pięknie rośnie :) Prawda, że są urocze? Na pewno się nie zawiedziecie na ich smaku :) Ja będę jeszcze je powtarzała.



Ciasto:
15 g świeżych drożdży
2 zaokrąglone lyżki cukru
1/2 szklanki mleka
30 g masła
1 jajko
300 g mąki pszennej

Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.  Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko o średnicy
ok. 5,5 cm. 
Kółko z dziurką przekręcić w połowie jeden raz tworząc kształt 8. Nałożyć jedną pętelką na całe kółko,
a potem ułożyć na wierzch drugą pętelkę ósemki tworząc coś na kształt gniazdka (patrz ostatnie zdjęcie instruktażowe). Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

Masa serowa:
200 g białego sera twarogowego w kostce
2 czubate łyżki cukru
1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej
ok. 300 g świeżych malin

Ser  z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka malin. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 14 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy: