poniedziałek, 19 maja 2014

Bułki kakowo- miętowe

     Pyszne zestawienie smaku w słodkich drożdżowych bułeczkach- mięta i kakao. Głęboki smak kakao i lekki smak mięty to jedno z moich ulubionych połączeń. Polecam użycie kropli miętowych (rodem z apteki :)), absolutnie nie pachną i nie smakują przez to lekarstwem a smak dzięki ich dodaniu przypomina miętowe cukierki w czekoladzie. Niestety, użycie świeżej mięty nie da nam tak intensywnego smaku i uczucia przyjemnego chłodu. Bułeczki miękkie, długo utrzymujące świeżość. robiłam je już drugi raz :) Jeszcze jedna zaleta- są one zrobione bez użycia jajek :)


Porcja na 6 dużych bułeczek:
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
260 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
50 g cukru
2 łyżeczki kropli miętowych
100 g masła
szczypta soli

Do miski wlać lekko ciepłe mleko, dodać drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, mąkę, kakao, sól i krople miętowe, krótko wyrobić. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić do uzyskania jednolitego w konsystencji ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą z nich wyłożyć na podsypaną mąką deskę. Rozciągnąć na pasek o długości ok. 26 cm. Rozciąć na 3 długie paski (zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte), zapleść warkocz, na końcu zlepić. Warkocz zawinąć w kółko, zlepić razem oba końce (patrz instrukcja na zdjęciu). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 




piątek, 16 maja 2014

Ciastka z rabarbarem

     Pyszne kruche ciastka z moczonym w cukrze rabarbarem. Dzięki temu "zabiegowi", rabarbar nie puszcza już soku i smakuje jak wyjęty z konfitury. Pyszne i nie takie pracochłonne na jakie wygląda :)

Rabarbar:
300 g rabarbaru
200 g cukru

Rabarbar obrać, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać dowolne kształty, raczej niezbyt dużą foremką. Rabarbar osączyć na papierowym ręczniku, układać na ciastkach, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 14-15 minut.


środa, 14 maja 2014

Rabarbarowa szarlotka

     Krucha szarlotka z dużą ilością rabarbaru. Na jeden raz zjadłam 2 duże kawałki :) Pyszna po wystygnięciu ale również na ciepło z dodatkiem lodów :)


Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki (ok. 2-3 cm) tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić ciasto, popiec na złocisty kolor, ok. 15-20 minut. Wyłożyć rabarbar, wyrównać. Resztę (1/3) ciasta rozwałkować, pociąć na paski, ułożyć w kratkę. piec jeszcze 50-55 minut. 

Nadzienie rabarbarowe:
700 g rabarbaru
5 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Rabarbar obrać, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.

Rabarbalove

poniedziałek, 12 maja 2014

Szarlotka z miodowymi jabłkami

     Bardzo delikatna biszkoptowa szarlotka. Jabłka pachną i smakują z lekka miodem. Ciasto dość słodkie, jeśli ktoś woli mniej słodkie, wówczas pomijamy brązowy cukier. Myślę, że zamiast jabłek można użyć również rabarbar. Przepis mojego autorstwa.


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i mąkę, lekko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Wylać na blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.

Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki miodu
ew. 1-2 łyżki brązowego cukru
4 łyżeczki żelatyny

Jabłka obrać, podzielić na ósemki, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, wlać miód i ewentualnie cukier, gotować ok. 5- 8 minut. Zdjąć z palnika, wsypać żelatynę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do czasu aż jabłka staną się gęste od tężejącej żelatyny. Gęstą masę jabłkową wylać na spód biszkoptu, wyrównać, przykryć górnym blatem ciasta, lekko docisnąć. Zostawić na ok. 2 godziny do całkowitego skrzepnięcia masy jabłkowej. Wierzch posypać cukrem pudrem.

piątek, 9 maja 2014

Ciasto Tiramisu

     Bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Dwa blaty miodowego ciasta przełożone są masą grysikową. W środku ułożone są biszkopty maczane w kawie. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach, kiedy lekko odwilgnie. Składniki na ciasto dałam z półtorej porcji, można zrobić jak w oryginale z mniejszej ilości. Przepis, lekko zmodyfikowany, stąd .


Ciasto (na 2 blaty):
75 g masła
160 g cukru
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka sody
1 lekko zaokrąglona łyżka rozpuszczalnej kawy
400 g mąki pszennej

Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, kawę i miód, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i sodę, wymieszać łyżką do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odstawić do przestygnięcia na ok. 5-10 minut. Wbić jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o tej samej wielkości 30x25 cm. Lekko posypać wierzch mąką. Małym wałkiem lub rękami równo rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 

Masa:
500 ml mleka
150 g cukru
4 zaokrąglone łyżki błyskawicznej kaszki manny
250 g masła

Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kaszkę mannę, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Ugotowaną kaszkę wstawić do zimnej wody, mieszając, wystudzić. Masło włożyć do miski, ucierać mikserem dodając powoli zimną kaszkę.

Ponadto:
200 g podłużnych biszkoptów

150 ml gorącej wody
1 łyżka kawy

Do gorącej wody wsypać kawę, wymieszać, ostudzić.

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

Do niedużego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Na duży talerz połamać czekoladę, wlać olej. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą na ok.2-3 minuty, wymieszać do połączenia się składników.

Wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę masy. Biszkopty krótko maczać w kawie, układać jeden obok drugiego. Wyłożyć resztę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch polać gorącą polewą, równo rozprowadzić.   


wtorek, 6 maja 2014

Sakiewki z rabarbarem

     Pyszne, kruche sakiewki z dużą ilością nadzienia rabarbarowego. Robi się je łatwo i dość szybko. Rabarbar jest dość słodki, a dzięki dodaniu bułki tartej, nie pływa we własnym soku. Inspiracja stąd .


Nadzienie rabarbarowe:
ok. 200 g rabarbaru (2 średniej wielkości łodygi)
2 czubate łyzki cukru
2 zaokrąglone łyżki bułki tartej

Rabarbar obrać, pokroić w ok. 2-3 mm plasterki. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier i bułkę tartą, wymieszać. 

Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 czubata łyżka cukru
1 jajko
40 ml zimnej wody

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, jajko i wodę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 14 cm. Na środek wyłożyć ok. 1 czubatą łyżkę nadzienia rabarbarowego. Brzeg ciasta zawijać ku górze i formować ok. 2-3 cm zakładki zlepiając je ze sobą (patrz zdjęcie instruktażowe). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 20-22 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.  


piątek, 2 maja 2014

Razowe bagietki- ogon smoka

     Pyszne bagietki o nietypowym wyglądzie, który przypomina ogon smoka :) Razowe ciasto idealnie współgra z wędliną lub serem. Przepis, zmodyfikowany przeze mnie stąd .



Porcja na 2 sztuki o długości ok.30 cm:
200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki z pełnego przemiału typ 1850
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłą wodą, dodać cukier i sól, wszystko wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać obie mąki, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Podzielić na 2 części. Z każdej części ciasta uformować długi wałek o długości 28-30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami ukośnie naciąć wałek ok. 8-9 razy. Każdą naciętą część ciasta zawinąć w odwrotną stronę i docisnąć zlepiając ją (czynność widoczna na zdjęciu roboczym). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piec ok. 20 minut w 200°C.