piątek, 17 lipca 2015

Jagodowy jogurtowiec

     Wyglądem i smakiem przypomina sernik ale nie ma tu sera. Jest za to naturalny jogurt. Na wierzchu są jagody. Przepis inspirowany Styropianem czyli Śmietanowcem patrz tutaj.


Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
3 żółtka
4 zaokrąglone łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (mierząc po dnie), równomiernie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

Masa jogurtowa:
1 litr naturalnego jogurtu
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
3 białka

2 szklanki jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wyłożyć jogurt, dodać cukier i budynie w proszku, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.

środa, 15 lipca 2015

Babeczki z landrynkowym kremem

     Na koniec sezonu truskawkowego u mnie kruche babeczki nadziewane kremem landrynkowym :) Krem zrobiony ze śmietanki kremówki i  rozpuszczonych w nich landrynek (u mnie Ice). Na wierzchu obowiązkowo sezonowe owoce, u mnie truskawki ale mogą być jagody, borówki czy maliny.


 Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok.14 sztuk). Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Wyjąć z foremek. Ostudzić.

Landrynkowy krem:
250 ml śmietanki kremówki
125 g landrynek
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody

truskawki lub inne sezonowe owoce

Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszone landrynki. Mieszając łyżką podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania) aż do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić do ostudzenia, wstawić do lodówki na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Do żelatyny wlewać landrynkową masę, cały czas przy tym mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia masy. Wlewać do korpusów babeczek, dekorować świeżymi owocami.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Porzeczkowy shake

     Wprawdzie się ochłodziło ale taki shake można pić w każdej temperaturze :) Jest pyszny!


1/2 szklanki czarnej porzeczki
150 ml naturalnego jogurtu
1/2 litra lodów waniliowych
1/2 szklanki zimnego mleka

Do czarnej porzeczki dodać jogurt, zmiksować blenderem. Dodać lody i mleko, jeszcze raz zmiksować blenderem.

piątek, 10 lipca 2015

Tarta z czarną porzeczką

     Tarta z cienkim, kruchym ciastem. Owoce czarnej porzeczki otulone są czekolada, od spodu mleczną, z wierzchu białą. Pyszna!


Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru

Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm., w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 18 min.

Nadzienie:
300 g czarnej porzeczki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady

Na parze rozpuścić mleczną czekoladę, rozsmarować na spodzie tarty.
Do czarnej porzeczki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, równomiernie rozłożyć na czekoladzie, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 10 min. Ostudzić.
Na parze rozpuścić białą czekoladę, polać po wierzchu.

środa, 8 lipca 2015

Biskwity z jagodami

     Biskwity to cienkie biszkopty składane jeszcze na gorąco na połowę i napełniane kremem. U mnie z jagodami :)


porcja na ok. 8 biskwitów:
2 jajka
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka oleju

Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz olej, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Do dużej blaszki dołączonej do piekarnika dociąć papier do pieczenia, pociąć go na 6 dużych kwadratów. Na każdy papier wyłożyć ok. 2-3 łyżki ciasta, rozprowadzić go na kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 10-11 minut. Gorące biskwity składać na połówki, ostudzić.

nadzienie:
200 ml kremówki
50 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru

jagody
cukier puder do posypania

Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier, zmiksować na gęstą masę. Nadziewać ostudzone biskwity, obficie posypać jagodami. Wierzch posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Naleśniki z domowym budyniem i owocami

     W takie upały najlepszym obiadem są naleśniki :) Podane z domowym, słodkim budyniem i dowolnymi sezonowymi owocami (u mnie truskawkami i jagodami) są cudownie pyszne :)


Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru

Do miski wlać mleko, dodać mąkę, całe jajka, olej i cukier, zmiksować. ciasto odstawić na ok. 15 minut. Smażyć naleśniki.

Domowy budyń:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 całe jajka (można dać zamiast całych jajek 4 żółtka)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Do miski wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Rondelek z mlekiem zestawić z palnika, mieszając wlać mieszankę jajeczną. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Ostudzić.

Ponadto:
jagody
truskawki

Podawanie:
Na naleśnik nałożyć 1 łyżkę budyniu, obficie posypać jagodami i pokrajanymi truskawkami.

czwartek, 2 lipca 2015

Arbuzowa karpatka

     Bardzo letnia wersja karpatki :) Ciasto niby zwyczajne ale krem jest lekki, bez dodatku masła, za to z ogromną ilością arbuza z wyraźnym jego smakiem. Bałam się co wyjdzie z mojego eksperymentu ale wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :) Wyszło pyszne, delikatne ciasto, w sam raz na upały zamiast tradycyjnych tortów i serników na zimno :)


Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, ponownie wstawić na palnik, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch form o wymiarach  33x21 cm. Piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić.  


Masa arbuzowa:
ćwiartka arbuza (ok. 1300 g ze skórką)
1 budyń śmietankowy bez cukru + 1/2 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
2 galaretki arbuzowe
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie żelatyny-fix

Arbuza pokroić w plastry, wybrać pestki, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 3 i 1/2 szklanki soku. Przelać do rondelka, dodać cukier, wstawić na palnik, podgrzewać do zagotowania. W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gorącego soku arbuzowego, mieszając doprowadzić do zagotowania, gotować jeszcze przez ok. 1/2 minuty. Zestawić z palnika.
Do gorącego budyniu wsypać galaretki o smaku arbuza, mieszając rozpuścić. Odstawić na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Żelatynę-fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu.
Do masy arbuzowej wlać kremówkę, krótko zmiksować, powoli wlewać żelatynę cały czas miksując.
Chwilę zaczekać aż masa zacznie lekko tężeć, wylać na będący w formie jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Wierzch można posypać cukrem pudrem. Podawać schłodzone.