wtorek, 30 sierpnia 2022

Kruche z renklodami

     Pyszne ciasto z renklodami. Użyłam tu odmiany Uleny - żółto-zielonej śliwki. Mimo moich obaw że puszczą dużo soku, świetnie się sprawdziły gdy otoczyłam je mąką ziemniaczaną. Kruche ciasto i dużo owoców - przez to przypomina trochę szarlotkę :) Bardzo smaczne, polecam.


nadzienie:

1 kg żółtych renklod (Ulen)

ok. 2 łyżki cukru

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej


ciasto:

150 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

3 żółtka

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

270 g mąki pszennej

Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, 2 wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm, piec 20 min w 180C. Pozostałą część ciasta schować do zamrażarki.

Śliwki pokroić na ok. 6-8 każdą, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.


wtorek, 16 sierpnia 2022

Budyniowiec bez pieczenia

     W takie upały jak dziś pozostaje zrobić tylko mocno chłodzące ciasto bez pieczenia. Proste w wykonaniu, Wykonane z produktów które zazwyczaj ma się zawsze w domu. Konsystencja ciasta jest trochę inna niż w typowych ciastach bez pieczenia na bazie śmietanki czy sera. Trochę przypomina żelki, trochę budyń, ciekawe i smaczne ciasto. Na wierzch można dać inne miękkie owoce.


masa budyniowo-galaretkowa:

1 litr mleka

3 budynie waniliowe lub śmietankowe

4 zaokrąglone łyżki cukru

2 galaretki cytrynowe

100 g zimnego masła

podłużne biszkopty

3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej 1 szklance mleka rozprowadzić budynie, wlać na wrzące mleko, mieszając gotować ok. pół minuty. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dobrze wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, wymieszać do połączenia się składników.

Na dno tortownicy o średnicy 25 cm ułożyć biszkopty, powoli wlewać masę budyniowo-galaretkową na wierzch biszkoptów. Wyrównać, wstawić do lodówki do zastygnięcia.


wierzch:

1 szklanka borówek

1-2 morele

1 galaretka agrestowa

300 ml wody

Wodę zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Na wierzch masy budyniowo-galaretkowej wysypać borówki i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Powoli wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia i całkowitego stężenia. Podawać mocno schłodzone.

piątek, 12 sierpnia 2022

Niskotłuszczowe ciasto z malinami

      W czasach gdy każdy dba o linię i gdy cena masła jest wysoka to ciasto będzie idealne. Jest w nim zaledwie 50 ml oleju a mimo to nie jest suche i długo utrzymuje świeżość. Bardzo smaczne, ładnie wyrośnięte, bardzo łatwe w wykonaniu. Możne je upiec z innymi lekkimi owocami, np. z porzeczkami, jagodami, ewentualnie z pokrojonymi w paski śliwkami.



200 g mąki pszennej
2 duże jajka
140 g cukru
120  ml mleka
50 ml oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100-150 g świeżych malin

Do miski wbić jajka, dodać cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmiksować. Wsypać mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć maliny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 40 minut.


wtorek, 2 sierpnia 2022

Małosolna fasolka szparagowa

      W tym roku fasolka szparagowa wyjątkowo obrodziła. Jako że u mnie sezon na ogórki się zakończył, postanowiłam wypróbować przepis na małosolną fasolkę. Sprawdził się doskonale. Taka fasolka smakuje bardzo podobnie do ogórków kiszonych. Jest chrupiąca, w sam raz słona, pachnie chrzanem i koprem. Została zjedzona po 5 dniach od zalania solanką więc nie wiem czy przechowa się przez cała zimę. Zrobiłam ją po raz drugi więc może teraz uda mi się to sprawdzić. Polecam.


porcja na 2 słoiki 500 ml:

400 g fasolki szparagowej

3 szklanki wody

30 g niejodowanej soli

kawałek korzenia chrzanu

2 duże ząbki czosnku

baldachim kopru

Fasolkę umyć, odciąć zdrewniały koniec. Wrzucić na wrzącą wodę, gotować 3 minuty. Odcedzić, lekko ostudzić.

Do każdego słoika dodać ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu i część baldachimu kopru. Pionowo ułożyć obgotowaną fasolkę.

Do rondelka wlać wodę, dodać sól, zagotować. Wrzącą solanką zalać fasolkę, zaraz zakręcić. Odstawić do zakiszenia. Gotowa do jedzenia po 4-5 dniach.


wtorek, 26 lipca 2022

Ciasto drożdżowe z agrestem i cynamonową polewą

     Bardzo wysokie, ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Pieczone z agrestem i polewą cynamonową która tworzy na wierzchu pyszną skorupkę :) Idealne do kubka mleka czy nawet mrożonej kawy. Ciasto wyrasta "z górką" ponad rant więc można upiec go w trochę większej tortownicy, wtedy będzie niższe.


15 g świeżych drożdży

70 g cukru

100 ml ciepłego mleka

40 g rozpuszczonego masła

300 g mąki pszennej

2 duże jajka

250 g agrestu


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać mąkę i jajka, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie krótko wyrobić, przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm. Na wierzch wysypać odszypułkowany agrest. Palcami zrobić dołki, polać po wierzchu przygotowaną polewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut


polewa:

50 g masła

50 g brązowego cukru

1 czubata łyżeczka cynamonu

W niedużym rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać.


piątek, 22 lipca 2022

Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych

     Oryginalna sałatka z botwinką i ogórkami małosolnymi. Kolorowa, smaczna i zdrowa :) Podałam ją warstwowo w szklankach bo ładnie wygląda w tak niespotykanych kolorach ale ostatecznie można zrobić ją w misce zachowując warstwy.


2 porcje:

150 g botwinki (same łodygi)

szczypta kwasku cytrynowego

sól

pieprz

1 płaska łyżka majonezu

2 jajka

100 g fety w kostkach

1-2 ogórki małosolne

szczypiorek

koperek

Botwinkę drobno pokroić, wrzucić na niedużą ilość osolonego wrzątku, dodać szczyptę kwasku cytrynowego, gotować ok. 10 minut. Ostudzić, wyłowić łyżką cedzakową. Dodać majonez, ew. sól i pieprz do smaku, wymieszać.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w niedużą kostkę.

Fetę pokruszyć.

Ogórki małosolne pokroić na ćwierć plasterki.

Wszystkie składniki układać warstwowo w szklankach: botwinka, jajka, fetę i ogórki małosolne. Ozdobić koperkiem.

sobota, 16 lipca 2022

Sernikobrownie z wiśniami

     Bardzo smaczne, wilgotne ciasto w stylu brownie ale nie zakalcowate ;) Zrobione z dużą ilością masy serowej i kwaskowatych wiśni. To jedno z ciast które szybko znikają z talerzy :)



masa serowa:

400 g półtłustego białego sera w kostce

100 g cukru

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 płaska łyżka mąki pszennej

Ser przełożyć do miski, dodać cukier, jako, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować blenderem.


ciasto:

50 ml wody

180g cukru

200 g masła

200 g gorzkiej czekolady

4 jajka

100 g mąki pszennej

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

350 g wiśni

Do garnka wlać wodę, dodać cukier i masło, mieszając pogrzać (nie gotować) do rozpuszczenia się produktów. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić do ostudzenia 

Dodać jajka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Wyłożyć na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, równomiernie rozprowadzić.

Kleksami gęsto nałożyć na kakaowe ciasto. 

Wiśnie wydrylować, posypać po wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut.