czwartek, 31 stycznia 2013

Pączki w kształcie serca

     Kto powiedział, że pączki muszą być kuliste? Nigdzie nie widziałam innego kształtu, a  ja z okazji zbliżających się prawie jednocześnie Walentynek i Tłustego Czwartku postanowiłam spróbować wykroić pączki w kształcie serca.



Ciasto: przepis jak tutaj
Do polukrowania: cukier puder i sok wiśniowy

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać pączki foremką w kształcie serca. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć jak w przypadku pączków, patrz mój wcześniejszy przepis.
Cukier puder wsypać do miseczki, dodawać powoli sok z wiśni do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru (musi być dość gęsty). Wystudzone pączki pokryć lukrem. 

7 komentarzy:

  1. Skubana! Piękne te pączki! I różowiutki lukier- świetnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne! jeszcze nigdy takich nie jadłam ani nie widziałam w żadnym sklepie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, cudowne!!! Wyjątkowe i oryginalne. Na Walentynkową rozpustę jak znalazł;-)
    Pozdrawiam.!

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze :) I ten lukier, ach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z ciekawości czy ciasto zachowa kształt i udało się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdyby nie tytuł w życiu nie wpadłabym na to, że to są pączki :) Super!

    OdpowiedzUsuń