Kolejna wersja sernika, tym razem w wersji z czekoladowym budyniem na kruchym spodzie. Sernik niezwykle delikatny, bardzo smaczny, równo się piecze i nie opada. Przepis dostałam od koleżanki.
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko + 1 żółtko
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na spód tortownicy. Podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Budyń:
2 budynie czekoladowe
2 i 3/4 szklanki mleka
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący budyń rozsmarować na podpieczonym cieście. Zostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
100 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
500 g białego sera
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ser i budyń, dobrze wymieszać. Rozłożyć na wystudzonym budyniu. Piec ok. 50 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia, gdy wierzch będzie miał złoty kolor, przykryć go folią aluminiową.
Na pewno jest świetny! Przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńGenialny z tą budyniową warstwą! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, jestem wręcz sernikomaniaczką!Twój pięknie się prezentuje! Zapraszam do mnie.;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam już nie raz przepis na taki sernik, bardzo odpowiada mi to połączenie ale coś się waham... Nie wiem czemu. Chyba jednak spróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńSernik smakuje bardzo dobrze. Warstwa serowa jest bardzo delikatna. Trzeba tylko koniecznie podpiec kruchy spód.
OdpowiedzUsuńczy ugotowac budyn waniliowy czy dodac tylko proszekdo ciasta?
OdpowiedzUsuńbudyń waniliowy dodajemy w proszku do sera. Gotujemy tylko czekoladowy.
Usuń