poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sernik z budyniem czekoladowym

     Kolejna wersja sernika, tym razem w wersji z czekoladowym budyniem na kruchym spodzie. Sernik niezwykle delikatny, bardzo smaczny, równo się piecze i nie opada. Przepis dostałam od koleżanki.


Ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g margaryny lub masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko + 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na spód tortownicy. Podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Budyń:
2 budynie czekoladowe
2 i 3/4 szklanki mleka

Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący budyń rozsmarować na podpieczonym cieście. Zostawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
100 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
500 g białego sera
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego

Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ser i budyń, dobrze wymieszać. Rozłożyć na wystudzonym budyniu. Piec ok. 50 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia, gdy wierzch będzie miał złoty kolor, przykryć go folią aluminiową.

8 komentarzy:

  1. Na pewno jest świetny! Przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny z tą budyniową warstwą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, jestem wręcz sernikomaniaczką!Twój pięknie się prezentuje! Zapraszam do mnie.;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie widziałam już nie raz przepis na taki sernik, bardzo odpowiada mi to połączenie ale coś się waham... Nie wiem czemu. Chyba jednak spróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik smakuje bardzo dobrze. Warstwa serowa jest bardzo delikatna. Trzeba tylko koniecznie podpiec kruchy spód.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ugotowac budyn waniliowy czy dodac tylko proszekdo ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń waniliowy dodajemy w proszku do sera. Gotujemy tylko czekoladowy.

      Usuń