250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego!)
Zimną śmietankę ubić na sztywno (nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło :)). Wlać mleko skondensowane, krótko wymieszać. Śmietana lekko "siądzie", tak ma być. Zamrozić, najlepiej przez noc. Nie mieszać w trakcie mrożenia. Konsumować :)
Jakiś czas temu zostałam nominowana do Liebster blog. Dziękuję za to Ali Waliczek z bloga Ala piecze i gotuje. Odpisać od razu nie miałam czasu, a potem przyznam się, że zapomniałam. Teraz nadrabiam zaległości i odpowiadam na pytania.
1. Co skłoniło Cię do założenia bloga?
Właściwie to kto? Moje dzieci. Stwierdziły, że zamiast podglądać blogi innych, powinnam sama założyć swojego. Poza tym chyba smakowało im to, co piekłam :)
2.Wolisz piec czy gotować?
Zdecydowanie piec, a potem jeść :)
3.Czy lubisz kuchnię śródziemnomorską?
Lubię, oprócz oliwek i owoców morza.
4.Wolisz ziemniaki, kaszę czy ryż?
To zależy w jakiej formie. Najbardziej lubię jednak ryż.
5.Kawa sypana czy z ekspresu?
Z ekspresu, ewentualnie z kafeterki.
6. Jakie masz marzenie kulinarne?
Chciałabym mieć swoją cukiernię, ale to marzenie nierealne :(
7.Największe osiągnięcie kulinarne?
Jeszcze przede mną :)
8.Gadżet lub sprzęt w kuchni bez którego nie możesz się obejść?
Mikser.
9.Czy codziennie gotujesz dwa dania na obiad?
Zazwyczaj, chyba, że zostanie coś z poprzedniego dnia.
10.Popisowe danie na imprezach rodzinnych?
Ciasto. Z pozostałych, nie mam stałego, zazwyczaj się nie powtarzam.
11.Warzywa czy mięso?
Mięso z warzywami..
I jeszcze druga nominacja od Barwnego Motyla z bloga Kolorowe, słodkie ciasteczka i odpowiedzi na jej pytania:
1.Życiowe motto
Brak
2.Ulubiona: potrawa, deser, napój?
Pierogi z jagodami.
3.Twoje pasje?
Malarstwo (nie moje), architektura i prowadzenie bloga.
4.Pomysł na dobry początek dnia?
Kawa z cukrem i mlekiem.
5.Pora roku w której czujesz się dobrze?
Pogodna wiosna i słoneczna jesień.
6.Inspiracje kulinarne?
Różnie, nie mam jednego ulubionego.
7.Dokończ- nie lubię gdy?
Nie lubię gdy coś idzie nie po mojej myśli.
8.Ciekawe miejsce w Polsce, które polecasz?
Góry Stołowe.
9.Film czy książka?
Lubię czytać ale nie pogardzę dobrym filmem.
10.Trzy życzenia do "złotej rybki"?
Zdrowia, szczęścia, pomyślności :)
I ostatnia nominacja od http://mojegotowanie-lacrima69.blogspot.com/ :
1. Skąd pomysł na prowadzenie bloga?
Dzieci mnie namówiły:)
Dzieci mnie namówiły:)
2. Ulubiona kuchnia świata?
Polska
Polska
3. Kawa czy herbata?
Lubię i kawę i herbatę
Lubię i kawę i herbatę
4. Ulubione ciasto?
Trudno się zdecydować, drożdżowe, szarlotki, czekoladowe z wiśniami,itd.
Trudno się zdecydować, drożdżowe, szarlotki, czekoladowe z wiśniami,itd.
5. Ulubione warzywo?
Pomidor
Pomidor
6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ?
Oregano
Oregano
7.Gotowanie czy pieczenie?
Pieczenie
Pieczenie
8. Ulubiona pora roku ?
Lato
Lato
9. Jaki owoc lubisz najbardziej ?
Śliwki
Śliwki
10. Pieczywo ciemne czy jasne ?
Jasne
Jasne
11. Napoje gazowane/ niegazowane czy soki ?
Woda niegazowana
A teraz moje nominacje:
http://asia-white-kitchen.blogspot.com
http://asiawkuchni.blogspot.com/
http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/
http://gotowanie-z-nudow.blogspot.com/
http://przecinkowa.blogspot.com/
http://kasztanpichci.blogspot.com/
http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/
http://kuchniawzieleni.blogspot.com/
http://baby-w-kuchni.blogspot.com/
http://www.kulinarna-fuzja.blogspot.com/
http://orcia.blogspot.com/
Osoby, które zostały nominowane odpowiadają na poniższe pytania i nominują inne blogi (raczej te początkujące) zadając im swoje pytania.
Moje pytania:
1. Herbata z cukrem czy bez?
2. Sernik czy szarlotka?
3. Najdziwniejsze połączenie w potrawie przygotowanej przez Ciebie?
4. Twój ulubiony program kulinarny.
5. Skąd najczęściej czerpiesz pomysły na ciasta?
6. Najlepsze ciasto jakie jadłaś?
7. Garnek czy patelnia?
8. W kuchni niezbędne jest mi ...
9. Marzenie kulinarne
10. Chleb czy bułka?
11. Lody mleczne czy sorbety?
Woda niegazowana
A teraz moje nominacje:
http://asia-white-kitchen.blogspot.com
http://asiawkuchni.blogspot.com/
http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/
http://gotowanie-z-nudow.blogspot.com/
http://przecinkowa.blogspot.com/
http://kasztanpichci.blogspot.com/
http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/
http://kuchniawzieleni.blogspot.com/
http://baby-w-kuchni.blogspot.com/
http://www.kulinarna-fuzja.blogspot.com/
http://orcia.blogspot.com/
Osoby, które zostały nominowane odpowiadają na poniższe pytania i nominują inne blogi (raczej te początkujące) zadając im swoje pytania.
Moje pytania:
1. Herbata z cukrem czy bez?
2. Sernik czy szarlotka?
3. Najdziwniejsze połączenie w potrawie przygotowanej przez Ciebie?
4. Twój ulubiony program kulinarny.
5. Skąd najczęściej czerpiesz pomysły na ciasta?
6. Najlepsze ciasto jakie jadłaś?
7. Garnek czy patelnia?
8. W kuchni niezbędne jest mi ...
9. Marzenie kulinarne
10. Chleb czy bułka?
11. Lody mleczne czy sorbety?
ojej widzę się na liście nominowanych - bardzo dziękuję :))
OdpowiedzUsuńA lody cudowne!
wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńNo nie! I kolejny przepis, który KONIECZNIE trzeba zrobić! Zbieram się do kupna maszynki do lodów, a tu proszę - lody, do których nie trzeba mieć maszynki :)
OdpowiedzUsuń***
Dziękujemy za nominację :) I prosimy o krótką instrukcję - co i jak zrobić??
Nasz blog młody i jesteśmy kompletnie zielone w takich zabawach :)
Ja przepraszam, że zapytam, ale przepis podoba mi się bardzo. Namierzam się na lody i namierzam jednak ciągle żaden przepis mi nie pasował tak 100% do tej pory :)
OdpowiedzUsuńJednak.... skąd karmelowe? rozumiem jak byłoby to mleko gotowane dodane do lodów, ale w takim wypadku to jakoś nie mam pojęcia skąd ma być smak karmelowy? może jakoś tworzy się podczas mrożenia? ;)
Proszę o odpowiedź bo chciałabym zrobić te lody prędko, ale zależy mi by by ły karmelowe właśnie ;)
pozdrawiam i zapraszam do mnie też jest tam całkiem miło ;))))
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Napisałam, że są kremowe a nie karmelowe. Myślę, że można spróbować dodać do ubitej śmietanki kremówki mleko skondensowane gotowane- kajmak (ok. 400 g) i delikatnie spróbować wymieszać ze sobą (może nie być to łatwe ze względu na gęstość kajmaku) i wtedy będą lody karmelowe. Powodzenia!
UsuńAcha... :D
UsuńTo widać rządzi mną taka chęć na karmelowe lody, że wszędzie je widzę ;)))
hi hi
dziękuję za odpowiedź a lody na pewno zrobię bo w końcu znalazlam przepis dla mnie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
'Najlepsze lody jakie jadłam! Kremowe, śmietankowo- karmelowe' -napisałaś kochana, napisałaś :P ja zrobiłam z kajmakiem, pycha!
UsuńNo cóż, przyznaję się, napisałam :) Nie zmienia to faktu, że są pyszne :)
UsuńCieszę się ,że wzięłaś udział w zabawie.A lody z pewnością wypróbuje,wyglądają smacznie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie lody smakowite,szkoda ze, mam dietę:( dziękuje za wyróżnienie jestem mile zaskoczona:) zabieram się do odpowiedzi na pytania:)Pozdrawiam Aska
OdpowiedzUsuńPrzepis na lody zapisuję. Za nominacje bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za nominację. Lody wyglądają obłędnie :) Idealne na nadchodzące upały !
OdpowiedzUsuńwow! zrobię na 100%
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś!:)
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam w wolnej chwili do mnie :)
Nie przepadam za lodami ale mimo wszystko wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńświetny przepis! zapisuję:) banalnie proste, nie trzeba mieszać, czego chcieć więcej:D
OdpowiedzUsuńNo rzeczywiście szybkie i proste :) Zapisuję i na pewno zrobię :)))
OdpowiedzUsuńDomowe lody - mniam:) Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.
OdpowiedzUsuńWidzę, że na blogach sezon na lody już w pełni. :)
OdpowiedzUsuńMoje jedno z ulubionych dań to też pierogi z jagodami i te z truskawkami także. :)
Ja też uwielbiam jeść pierogi z jagodami, trochę mniej lubię je robić :) A lody na które podaję przepis są niewiarygodnie pyszne, nie wolno tylko zbyt długo ubijać kremówki żeby ze śmietankowych nie zrobiły się maślane :)
UsuńOd kilku dni się zastanawiam, które mniej kaloryczne :D Czy jednak te z jajkiem czy śmietanka. Twoje bardzo kuszą, wyglądają na kremowe więc pewnie są pycha :)
OdpowiedzUsuńspisałam przepis ( a raczej zapamiętałam ) i zamierzam wypróbować :)
OdpowiedzUsuń:) Twoje lody wyglądają pięknie. Po moich zostało wspomnienie, ale jutro koniecznie musze znowu zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, gdybyśmy nie zepsuli zamrażalnika przy ostatniej próbie rozmrażania, wypróbowałabym odrazu;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaka konsystencja! I bez użycia specjalnej maszyny... Wypróbuję na pewno:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń