poniedziałek, 13 maja 2013

Muffinki kakaowe z rodzynkami w czekoladzie

     Mięciutkie, wilgotne, kakaowe ciasto z dodatkiem rodzynek w czekoladzie, które potęgują swą otoczką czekoladowy smak. 










Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 czubate łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
paczka rodzynek w czekoladzie

Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i śmietanę, zmiksować.  Rodzynki w czekoladzie dodać do ciasta, wymieszać. Nakładać do form muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec ok 20- 25 minut w 180°C. Ostudzić.

Dekoracja:
lukier
pianki marshmallows
m&m's
kolorowy cukier

Pianki marshmallows przekroić na skos. Lepiącą stronę maczać w kolorowym cukrze. Ostudzone muffinki polać lukrem. Pianki przyklejać na jeszcze płynny lukier. W środek dać m&m's.

11 komentarzy:

  1. Piękne te kwiatuszki :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Daktylu, jak zawsze pięknie i słodko. Chciałabym potrafić piec tak jak Ty. Nie jest mi to niestety dane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak najbardziej jest dane każdemu! Trzeba tylko chcieć, tak jak Ty, i trzymać się przepisu. Swoją drogą mając taki talent artystyczny nie wierzę, że nie potrafisz piec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorota jesteś wielka!Ciasta upieczone przez Ciebie urzekły naszych komunijnych gości.Ciasto miętowe,cytrynowe,serniki i cała reszta to uczta dla podniebienia.Jeszcze raz pięknie dziękujemy.My to mamy szczęście,że mamy taką sąsiadkę:)Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis no i bardzo oryginalny. Pięknie to wszystko jest udekorowane, aż chce sie patrzyć nie jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie wyglądają te Twoje kwiatuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prze prze prze śliczne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszystkim za tak życzliwe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki klasyka można jeść cały czas i nigdy się nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają wspaniale ;) poproszę jedną :P

    OdpowiedzUsuń