150 g maki
65 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól,proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można dodać 1 łyżkę mąki (nie więcej). Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (ja piekłam w formie keksowej, ale z tortownicy łatwiej wyjąć) i równomiernie rozłożyć, wyklepując umączoną ręką, tworząc również ok.1-2 cm brzegi.
250-300 g rabarbaru
1/2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
1 łyżka cukru
ok.10- 12 sztuk pianek marshmallows
Rabarbar obrać, pokroić w plasterki, wsypać suchą galaretkę i cukier, wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 50- 55 minut w 180°C. Pianki marshmallows przekroić na połowę. Na upieczoną szarlotkę wyłożyć w odstępach pianki marschmallows i zapiec jeszcze ok. 2 minut.
no to jest dla mnie coś nowego,jestem bardzo ciekawa smaku,
OdpowiedzUsuńZe wstydem powiem, albo lepiej nie, ile tego ciasta zjadłam ;) Jak dla mnie to najlepsze ciasto z rabarbarem.
Usuńooo kocham te pianki! <3 pyszny miałaś pomysł żeby je dodać :)
OdpowiedzUsuńa już myślałam, że to taka ciekawa beza <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbarowej :)
Miłego wieczoru, ciacho przeciekawie się prezentuje :>
Szalona kombinacja!
OdpowiedzUsuńMoże i szalona kombinacja :) ale się sprawdziła. Dzięki dodaniu galaretki, sok puszczany przez rabarbar nie wsiąkł w ciasto. Takie zestawienie składników bardzo mi posmakowało i właśnie ten sposób na rabarbar będę powtarzała jeszcze nie raz.
Usuńfantastycznie wygląda:)już sobie wyobrażam jak cudnie musiało smakować:)
OdpowiedzUsuńAle obłędne ciacho i te pianki na wierzchu hmmm pychota:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi piankami bezowymi!
OdpowiedzUsuńTa pierzynka bardzo kusi, to musi być zaskoczenie dla języka.
OdpowiedzUsuńFascynujący pomysł :) No i prezentuje się wspaniale, tak niecodziennie :)
OdpowiedzUsuń