niedziela, 11 sierpnia 2013

Lody malinowe z mascarpone

     Pyszne, kremowe lody bez jajek, robione bez użycia maszyny. Składają się z malin, mascarpone, cukru i bezy. Zamiennie można dodać inne owoce, np. wiśnie czy porzeczki. Można też zrezygnować z bez i dodać więcej cukru. Podaje tutaj dwie wersje :)

 
250 g mascarpone
100 g malin
3-4 łyżki cukru pudru
ok. 5 sztuk bez (niekoniecznie)

Maliny włożyć do zamrażarki na ok. 1/2 godziny. Zmiksować maliny razem z cukrem przy użyciu blendera.
Dodać mascarpone, jeszcze raz zmiksować. Dodać pokruszone bezy, wymieszać łyżką. Włożyć do zamrażalki na ok. 3 godziny.

II wersja:
Dodać 2 łyżki grubo granulowanego, słodzonego kakao, wymieszać łyżką.


12 komentarzy:

  1. Pyszności, takie domowe lody, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w zamrażalniku sorbet malinowy, pyszny, ale aż się prosił, by go wykorzystać do prawdziwych lodów, dodam tylko mascarpone i lody gotowe! Dziękuję za podpowiedź!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale obłędne te lody, cud malina:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować, maszyny nie mam, a to może byc dobra alternatywa

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobrażam jak musiały cudownie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowej roboty lody, bez chemii!!! Super i popieram :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem fanatyczką domowych lodów :) i bardzo lubię z dodatkiem malin ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. dziekuje za przepis raz jeszcze-lody ukręcone i zjedzone na kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe lody są przepyszne :))Malinowych jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam tyle malin w ogrodzie, koniecznie muszę wypróbować, muszą smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń