Pyszne, kremowe lody bez jajek, robione bez użycia maszyny. Składają się z malin, mascarpone, cukru i bezy. Zamiennie można dodać inne owoce, np. wiśnie czy porzeczki. Można też zrezygnować z bez i dodać więcej cukru. Podaje tutaj dwie wersje :)
250 g mascarpone
100 g malin
3-4 łyżki cukru pudru
ok. 5 sztuk bez (niekoniecznie)
Maliny włożyć do zamrażarki na ok. 1/2 godziny. Zmiksować maliny razem z cukrem przy użyciu blendera.
Dodać mascarpone, jeszcze raz zmiksować. Dodać pokruszone bezy, wymieszać łyżką. Włożyć do zamrażalki na ok. 3 godziny.
II wersja:
Dodać 2 łyżki grubo granulowanego, słodzonego kakao, wymieszać łyżką.
Pyszności, takie domowe lody, mniam!
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne:-)
OdpowiedzUsuńMam w zamrażalniku sorbet malinowy, pyszny, ale aż się prosił, by go wykorzystać do prawdziwych lodów, dodam tylko mascarpone i lody gotowe! Dziękuję za podpowiedź!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle obłędne te lody, cud malina:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, maszyny nie mam, a to może byc dobra alternatywa
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jak musiały cudownie smakować:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowej roboty lody, bez chemii!!! Super i popieram :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem fanatyczką domowych lodów :) i bardzo lubię z dodatkiem malin ♥
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis raz jeszcze-lody ukręcone i zjedzone na kolacje:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńDomowe lody są przepyszne :))Malinowych jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMam tyle malin w ogrodzie, koniecznie muszę wypróbować, muszą smakować cudownie!
OdpowiedzUsuń