Pawie oczka |
Zebra |
Z bananem |
Czarny las |
Wersja podstawowa:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
30 g cukru
3/4 szklanki mleka (ok.190ml)
1 duże jajko
3 łyżki oleju
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
Pawie oczka:
ciasto podstawowe
+
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka
konfitura z wiśni
Ciasto podstawowe podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, cukier i mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Oba ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka dużą szklanką o średnicy 8 cm i małą szklaneczką o średnicy 5,5 cm. Na duże białe kółko kłaść mniejsze, kakaowe, na wierzch wisienkę. Zlepić mniejsze kółko kakaowe z wisienką w środku, ułożyć na środku jasnego kółka, zlepić, ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Można zrobić też wersję odwrotną, tzn. ciemne duże kółko, na nim jasne mniejsze. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (ok.3 minut z każdej strony).
Zebra:
ciasto podstawowe
+
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka
Ciasto podstawowe podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, cukier i
mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Oba
ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na ciemnym cieście ułożyć jasne, przekroić na pół, jedną połówkę ułożyć na drugiej w ten sposób by kolory były naprzemiennie. Jeszcze raz rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do
wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu
do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).
Bananowe:
ciasto podstawowe
dojrzały banan
Banan pokroić na ok. 2 cm plasterki. Każdy z nich przekroić na pół, tworząc kształt księżyca.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Na każde kółko kłaść półplasterek banana. Zlepiać, formować na
kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do
wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu
do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).
Czarny las:
ciasto podstawowe
+
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka
konfitura z wiśni
To sie nazywa paczkowe swietowanie:)Swietny pomysl:)Pozdrwiam
OdpowiedzUsuńpawie oko wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCudowne! Brawo za kreatywność :)
OdpowiedzUsuńTe z plasterkiem banana mnie zaciekawiły! Nie wiem czy takich nie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wspaniale wygląda te pączusie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Świetny pomysł..wypróbuję nastepnym razem..bo teraz już ciasto rośnie..
OdpowiedzUsuńpączki z bananem!!!! :D
OdpowiedzUsuńNo i te pawie oczka, super! :)
Ale świetne pomysły na pączki! Najbardziej podobają mi się pawie oczka; )
OdpowiedzUsuńinwencji twórczej można pozazdrościć,
OdpowiedzUsuńdla każdego coś dobrego,
wybieram pawie oczka , kapitalny pomysł.
porywam pasiastego i z bananem :) ale zaszalałaś z rodzajami, pracowita z Ciebie osóbka:)
OdpowiedzUsuńJest moc :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalnie i ciekawie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDorotko jesteś genialna :) Pączki świetnie wygladaja i na pewno rewelacyjnie smakują :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te pączkowe wariacje :)
OdpowiedzUsuń