środa, 26 lutego 2014

Pączki Pawie oczko i inne

     Nie lubię w kuchni monotonni. Staram się by stare przepisy czymś ubarwić. Nawet dzisiaj, smażąc pączki nie ograniczyłam się do ich jednego rodzaju. Postanowiłam pobawić się ciastem i smakami. Z jednego starego przepisu na pączki zrobiłam 4 rodzaje pączków. Przepis łatwy, nie wymagający długiego wyrabiania ciasta a jednocześnie bardzo smaczny. Na które macie ochotę? Zapraszam do zabawy :) Pomysły własne :)

Pawie oczka

Zebra

Z bananem
 
Czarny las
Wersja podstawowa:

400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
30 g cukru
3/4 szklanki mleka (ok.190ml)
1 duże jajko
3 łyżki oleju
szczypta soli

Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.  

Pawie oczka:

ciasto podstawowe
+
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka

konfitura z wiśni

Ciasto podstawowe podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, cukier i mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Oba ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka dużą szklanką o średnicy 8 cm i małą szklaneczką o średnicy 5,5 cm. Na duże białe kółko kłaść mniejsze, kakaowe, na wierzch wisienkę. Zlepić mniejsze kółko kakaowe z wisienką w środku, ułożyć na środku jasnego kółka, zlepić, ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Można zrobić też wersję odwrotną, tzn. ciemne duże kółko, na nim jasne mniejsze. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu  do uzyskania złotego koloru (ok.3 minut z każdej strony). 



Zebra:

ciasto podstawowe
+
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka

Ciasto podstawowe podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, cukier i mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Oba ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na ciemnym cieście ułożyć jasne, przekroić na pół, jedną połówkę ułożyć na drugiej w ten sposób by kolory były naprzemiennie. Jeszcze raz rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu  do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony). 

Bananowe:

ciasto podstawowe

dojrzały banan

Banan pokroić na ok. 2 cm plasterki. Każdy z nich przekroić na pół, tworząc kształt księżyca. 
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Na każde kółko kłaść półplasterek banana. Zlepiać, formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu  do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).

Czarny las:

ciasto podstawowe
+
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka

konfitura z wiśni

Do ciasta podstawowego dodać kakao, cukier i mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Na każdym kółku ułożyć wisienki. Zlepiać, formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu  do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).

Tłusty czwartek 2014

15 komentarzy:

  1. To sie nazywa paczkowe swietowanie:)Swietny pomysl:)Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pawie oko wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Brawo za kreatywność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te z plasterkiem banana mnie zaciekawiły! Nie wiem czy takich nie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, wspaniale wygląda te pączusie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł..wypróbuję nastepnym razem..bo teraz już ciasto rośnie..

    OdpowiedzUsuń
  7. pączki z bananem!!!! :D
    No i te pawie oczka, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetne pomysły na pączki! Najbardziej podobają mi się pawie oczka; )

    OdpowiedzUsuń
  9. inwencji twórczej można pozazdrościć,
    dla każdego coś dobrego,
    wybieram pawie oczka , kapitalny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. porywam pasiastego i z bananem :) ale zaszalałaś z rodzajami, pracowita z Ciebie osóbka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo oryginalnie i ciekawie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotko jesteś genialna :) Pączki świetnie wygladaja i na pewno rewelacyjnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podobają mi się te pączkowe wariacje :)

    OdpowiedzUsuń