poniedziałek, 23 czerwca 2014

Tarta jagodowo- bananowa

     Rewelacyjne połączenie polskich jagód z egzotycznym bananem! Na kruchym, maślanym cieście wyłożona jest gruba warstwa jagód z niewielką ilością brązowego cukru. Na wierzchu ułożone są plasterki banana, które nadają pysznej słodyczy i aromatu. Inspiracja zaczerpnięta stąd .


Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 małe jajko

Do mąki dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać cukier i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 22- 25 minut.

Owocowy wierzch:
2 szklanki jagód
1 łyżka brązowego cukru
1 banan

Jagody przebrać z liści, umyć i osuszyć. Przygotowane wysypać na podpieczony spód, wyrównać, posypać brązowym cukrem. Banan pokroić w plasterki, ułożyć na jagodach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 25 minut.

10 komentarzy:

  1. Muszę spróbować tych smaków razem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie, tez muszę pomyśleć nad jakimś jagodowym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka ilość owoców to coś dla mnie! ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda ta tarta!; )
    Bardzo lubię to połączenie w koktajlach, więc myślę, że taka tarta by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  5. No i jak zgodnie i smacznie sąsiadują ze sobą tak dwa bardzo odmienne owoce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pyszne. A i wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń