piątek, 18 lipca 2014

Gryczane muffinki z malinami

     Muffinki z mąką gryczaną i malinami. Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto, białe, mimo dodania mąki gryczanej (sama mąka była jasna). Na pewno, dzięki niej, zdrowsza wersja muffinek. Maliny doskonale się tu komponują, dodają im kwaśną nutkę i równoważą słodkie ciasto. 


Porcja na 11-12 muffinek:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
170 ml kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 jajko

ok.150 g malin świeżych lub mrożonych

Do mąki gryczanej dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, cukier, olej i jajko. Krótko zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do ok. 1/2 ich wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.




9 komentarzy:

  1. Jeszcze bardziej polubię muffnki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lato to największy czas na sezonowe owoce. Ten przepis mnie urzekł. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe te muffinki, jeszcze takich nie jadłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dawna chcę kupić mąkę gryczaną i chyba się skuszę, skoro takie pyszności można z niej zrobić; )

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, aj.. mąki tej na razie nie kupuje bo dość cenowo wysoka.. :(
    ale wypiek boski! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ślicznie i uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przpiękne muffinki! ; )
    Muszą nieziemsko smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj kupiłam mąkę gryczaną, więc przepis zapisuję do zrobienia. Nigdy przedtem nie korzystałam z tej mąki, więc jestem ciekawa efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Urocze ci wyszły :) Ciekawy pomysł z tą mąką :)

    OdpowiedzUsuń