Kruche ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
3 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350 g świeżych wiśni
Do mąki dodać cukier , proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm (mierzone po dnie) lub do tortownicy 23-25 cm. Piec ok. 28-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na upieczony kruchy spód wyłożyć wydrylowane wiśnie.
Beza:
3 białka
100 g cukru
80 g cukru pudru
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. Ponownie wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C. Piec jeszcze 35 minut. Wystudzić.
I baardzo wakacyjny :D
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiśnie! U moich rodziców jest ich pełno więc zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńz chęcią przygotuję takie ciasteczko, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne i lekki! mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! *.*
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków! : )
wygląda na słodko-kwaśne i lekkie.. byłoby moim ulubionym zapewne! :D
OdpowiedzUsuńSzybki, prosty i meeega apetyczny! ;) Te wiśnie co rosną za moim oknem - chyba czekają, na taką okazję! ;-)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje :) a ta beza na wierzchu cudowna :)
OdpowiedzUsuńmniam, chętnie bym takie ciasto zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń