poniedziałek, 7 lipca 2014

Słodka wiśnia

         Pyszne ciasto z wiśniami w roli głównej :) Na kruchym cieście zapieczone są wiśnie przykryte słodką bezą. Prosty i baaardzo pyszny wypiek :)


Kruche ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
3 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

300-350 g świeżych wiśni

Do mąki dodać cukier , proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm (mierzone po dnie) lub do tortownicy 23-25 cm. Piec ok. 28-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na upieczony kruchy spód wyłożyć wydrylowane wiśnie.

Beza:
3 białka
100 g cukru
80 g cukru pudru

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową pianę wyłożyć na wiśnie, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. Ponownie wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C. Piec jeszcze 35 minut. Wystudzić.


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam wiśnie! U moich rodziców jest ich pełno więc zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią przygotuję takie ciasteczko, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne i lekki! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie! *.*
    Idealne połączenie smaków! : )

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na słodko-kwaśne i lekkie.. byłoby moim ulubionym zapewne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybki, prosty i meeega apetyczny! ;) Te wiśnie co rosną za moim oknem - chyba czekają, na taką okazję! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie się prezentuje :) a ta beza na wierzchu cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, chętnie bym takie ciasto zjadła :)

    OdpowiedzUsuń