wtorek, 25 sierpnia 2015

Pancakes z arbuzem

     Bardzo smaczne, pulchne pancakes smażone z plastrami arbuza. Czy trzeba Was dodatkowo zachęcać?


3/4 szklanki kefiru
1 jajko
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
kilka cienkich plasterków arbuza
cukier puder do posypania

Do miski wlać kefir, wbić jako, dodać olej, cukier i sól, wymieszać łyżką.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz, niezbyt dokładnie, wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki).
Arbuza pokroić w cienkie plasterki, pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładać do dużej łyżce ciasta, uformować na kształt koła. Na środek kłaść po cząstce arbuza. Smażyć na bardzo małym ogniu z obu stron. usmażone można posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Ooo jaki fajny pomysł :) Cudne pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ciekawie u Ciebie! arbuza nigdy w takiej formie nia jadłam, zawsze na świeżo i prosto z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale oryginalny pomysł! :) Pysznie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł! Sezon arbuzowy w pełni wiec pomysł jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis super :) Nie wiedziałam jeszcze takich placuszków.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ciekawy pomysł! ;)
    Wyglądają bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne są! Ślicznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń