okrągły chleb
Z chleba odkroić bardzo cienko spód i wierzch. Resztę pokroić w poprzek na 3 okrągłe blaty (jak biszkopt). Dookoła cienko odkroić skórkę chleba.
pasta 1:250 g białego sera w kostce
1 puszka tuńczyka
sól
pieprz
ok. 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do sera dodać odsączonego tuńczyka, sól i pieprz do smaku oraz paprykę w proszku. Zmiksować na jednolitą masę blenderem.
pasta 2:
120 g żółtego sera w kawałku
60 g wędliny, np. szynki
50 g miękkiego masła
3 łyżki majonezu
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę bardzo drobno pokroić w kosteczkę. Do sera i wędliny dodać miękkie masło, rozetrzeć. Dodać majonez, jeszcze raz wymieszać.
pasta 3 (na wierzch i boki):
450 g tłustego twarogu w kostce
sól do smaku
Do sera dodać sól do smaku, zmiksować blenderem.
Wykonanie:
Na pierwszy blat chlebowy wyłożyć pierwszą pastę, wyrównać, przykryć drugim blatem chleba, wyłożyć drugą pastę, wyrównać, przykryć ostatnim blatem chleba, lekko docisnąć.
Na wierzch i boki wyłożyć trzecią pastę, wyrównać.
Dekoracja:
pęczek szczypiorku
ok. 3 liście sałaty
1/2 żółtej papryki
kilka rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych
Szczypiorek pokroić, udekorować boki tortu.
Na wierzch dowolnie układać sałatę, pokrojoną paprykę, rzodkiewkę i pomidorki. Odstawić na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
jak kolorowo! świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńHehe jaki pomysłowy tort :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda SUPER )))))
OdpowiedzUsuń