wtorek, 8 września 2015

Tort kanapkowy z białym i żółtym serem czyli udział w konkursie Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

    Mój tort, tym razem nie na słodko może być świetnym śniadaniem na rozpoczęcie roku szkolnego. Jest bogaty w nabiał dzięki użyciu dużej ilości sera białego i żółtego. Można go robić w każdej porze roku, gdyż warzywa użyte do jego dekoracji są dostępne przez cały rok :)




okrągły chleb

Z chleba odkroić bardzo cienko spód i wierzch. Resztę  pokroić w poprzek na 3 okrągłe blaty (jak biszkopt). Dookoła cienko odkroić skórkę chleba.

pasta 1:
250 g białego sera w kostce
1 puszka tuńczyka
sól
pieprz
ok. 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Do sera dodać odsączonego tuńczyka, sól i pieprz do smaku oraz paprykę w proszku. Zmiksować na jednolitą masę blenderem.

pasta 2:
120 g żółtego sera w kawałku
60 g wędliny, np. szynki
50 g miękkiego masła
3 łyżki majonezu

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę bardzo drobno pokroić w kosteczkę. Do sera i wędliny dodać miękkie masło, rozetrzeć. Dodać majonez, jeszcze raz wymieszać.

pasta 3 (na wierzch i boki):
450 g tłustego twarogu w kostce
sól do smaku

Do sera dodać sól do smaku, zmiksować blenderem.

Wykonanie:
Na pierwszy blat chlebowy wyłożyć pierwszą pastę, wyrównać, przykryć drugim blatem chleba, wyłożyć drugą pastę, wyrównać, przykryć ostatnim  blatem chleba, lekko docisnąć. 
Na wierzch i boki wyłożyć trzecią pastę, wyrównać.

Dekoracja:
pęczek szczypiorku
ok. 3 liście sałaty
1/2 żółtej papryki
kilka rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych

Szczypiorek pokroić, udekorować boki tortu.
Na wierzch dowolnie układać sałatę, pokrojoną paprykę, rzodkiewkę i pomidorki. Odstawić na ok. 1 godzinę do schłodzenia.

3 komentarze: