Przepyszny torcik z ciasta marchewkowo-kokosowego i delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego. Całość udekorowana dekoracyjnymi chipsami kokosowymi z firmy Skworcu, które oprócz pięknego wyglądu, świetnie smakują.
ciasto:
250 g obranej marchewki
150 g cukru
200 g mąki pszennej
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g wiórek kokosowych
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać jajka, olej, sodę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Zmiksować (ciasto będzie dość gęste). dodać startą marchewkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-50 minut, do momentu gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie z niego całkiem sucha. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
krem:
125 g mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego 400 ml (bardzo gęste)
Do miski wyłożyć mascarpone, mleko kokosowe i cukier, krótko zmiksować. Podzielić na 3 części. 1/3 masy wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć górnym, rozsmarować resztę masy na wierzch i boki torciku. Wierzch udekorować dużymi chipsami kokosowymi. Całość dobrze schłodzić.
Pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Przełożone kremem musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńAle piękny kolor!:)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto marchewkowe wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAleż piękny kolor! <3
Chyba będę musiała wypróbować tego przepisu! :)
ale fajne! jesień to najlepszy dla mnie moment na ciasta marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńAleż ma piękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńale piękny kolor <3
OdpowiedzUsuńcuuudo ;) świetne smaki! :)
Uwielbiam ciasta marchewkowe!! :) Skorzystam z Twojego przepisu bo wydaję się bardzo apetyczny ;)
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńCzy krem może obejść się bez mascarpone? Chciałabym zrobić to ciasto dla alergika i nie wiem, czy masa będzie smaczna / odpowiedniej konsystencji..
Nie próbowałam robić z samym mlekiem kokosowym ale można spróbować tylko wtedy trzeba przed użyciem mocno go schłodzić a po otwarciu odcedzić z wodnistej części.
Usuń