wtorek, 6 października 2015

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem

     Przepyszny torcik z ciasta marchewkowo-kokosowego i delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego. Całość udekorowana dekoracyjnymi chipsami kokosowymi z firmy Skworcu, które oprócz pięknego wyglądu, świetnie smakują.


ciasto:
250 g obranej marchewki
150 g cukru
200 g mąki pszennej
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g wiórek kokosowych

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać jajka, olej, sodę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Zmiksować (ciasto będzie dość gęste). dodać startą marchewkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-50 minut, do momentu gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie z niego całkiem sucha. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

krem:
125 g mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego 400 ml (bardzo gęste)

Do miski wyłożyć mascarpone, mleko kokosowe i cukier, krótko zmiksować. Podzielić na 3 części. 1/3 masy wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć górnym, rozsmarować resztę masy na wierzch i boki torciku. Wierzch udekorować dużymi chipsami kokosowymi. Całość dobrze schłodzić.

11 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) Przełożone kremem musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to ciasto marchewkowe wygląda obłędnie! :)
    Ależ piękny kolor! <3
    Chyba będę musiała wypróbować tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne! jesień to najlepszy dla mnie moment na ciasta marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękny kolor <3
    cuuudo ;) świetne smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta marchewkowe!! :) Skorzystam z Twojego przepisu bo wydaję się bardzo apetyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej!
    Czy krem może obejść się bez mascarpone? Chciałabym zrobić to ciasto dla alergika i nie wiem, czy masa będzie smaczna / odpowiedniej konsystencji..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić z samym mlekiem kokosowym ale można spróbować tylko wtedy trzeba przed użyciem mocno go schłodzić a po otwarciu odcedzić z wodnistej części.

      Usuń