poniedziałek, 7 grudnia 2015

Trzecie urodziny bloga i sernik z choinką

     Wczoraj minęło 3 lata odkąd prowadzę swojego bloga. Dziękuję za Waszą obecność tutaj, za komentarze. Staram się by przepisy były zachęcające i by ktoś z Was z nich korzystał. Myślę, że dużo się nauczyłam, wiele smaków odkryłam. Dzięki prowadzeniu bloga, ciasta u mnie w domu bardzo rzadko się powtarzają ;)
Dzisiaj będzie znowu sernik, tym razem w bardzo świątecznej odsłonie, z zatopioną w środku choinką. Każdy plasterek sernika można dodatkowo dekorować kolorową posypką imitującą ozdoby choinkowe :)


Zielone ciasto na choinkę:
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
zielony barwnik

Do masła dodać cukier i proszek do pieczenia, zmiksować. Miksując, naprzemiennie dodawać całe jajka i mąkę pszenną. Dodać zielony barwnik, dobrze zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 23 x 9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec "do suchego patyczka" ok. 40-45 minut. Ostudzić.
Z papieru wyciąć prostą w kształcie choinkę (u mnie miała wysokość 5,5 cm). Ciasto podzielić na ok. 8-10 cm plastry, przyłożyć do nich papierową choinkę, nożem wykrawać pożądany kształt.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
3 jaja
100 ml mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

do dekoracji:
biała czekolada
cukrowe płatki śniegu
ew. kolorowe cukrowe kropki

Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń w proszku, żółtka, mleko i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Ok. 1/3 masy serowej wyłożyć do formy keksowej w której piekła się babka (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia).
Choinki wycięte z zielonego ciasta ułożyć rzędem w formie na masie serowej, delikatnie je w nią wciskając.
Zalać pozostałą masą serową (będzie prawie pod sam wierzch formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C, piec ok. 70 minut. Ostudzić. Polać rozpuszczoną białą czekoladą i posypać cukrowymi płatkami śniegu.
Po przekrojeniu możemy na każdym kawałku sernika udekorować choinkę cukrowymi kropkami.

Przepis ten bierze udział w konkursie organizowanym przez Mój piękny stół

Mój piękny stół

10 komentarzy:

  1. Gratuluję, życzę, Ci, żebyś miała jeszcze takich urodzin bloga dużo i jeszcze więcej:))
    A ta choinka wygląda świetnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najsłodszego:) Świetny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje! Oby prowadzenie bloga nadal sprawiało Ci tyle przyjemności :)
    Rewelacyjny pomysł na ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i smacznie - tak zawsze jest u Ciebie :O). gratuluję rocznicy, dobrego dnia, Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko wszystkiego najlepszego i jeszcze więcej udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorotko jeszcze więcej takich pysznych i słodkich wpisów i coraz więcej i więcej fanów :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny deser! I wszystkiego słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratulację urodzin! Życzę dalszej weny! :)
    A choinka to świetny dodatek, ciacho prezentuje się o niebo inaczej! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje i życzę kolejnych wielu wpisów w następnych latach :) A choinka fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń