Kruche, mocno kakaowe ciastka z kawałkami czekolady. Najlepsze z wszystkich kakaowych :) Robi się je łatwo i szybko, bez wykrawania :) Jeszcze jedno, te ciastka są bez jajek.
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody
150 g masła
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
50 g czekoladowych kropelek
Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę, cukier i sól, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, wyrobić jednolite ciasto. wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść w odstępach na dużą blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14-15 minut. Po upieczeniu odczekać ok. 3 minut i dopiero wtedy przekładać na talerz (bezpośrednio po upieczeniu są bardzo kruche).
Genialne Ci wyszły Dorota;)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ta popękana powierzchnia :)
OdpowiedzUsuńTe pęknięcia są cudne<3
OdpowiedzUsuń