czwartek, 19 stycznia 2017

Brzoskwinka

     Niezwykle delikatne ciasto z bardzo lekkim budyniowym kremem. Biszkopt nasączony jest syropem brzoskwiniowym, a owoce brzoskwini zalane są brzoskwiniową galaretką. Prawdziwa brzoskwiniowa uczta ;)

biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. W garnuszku krótko ubić żółtka, wylać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30- 35 minut. Ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Przekroić wzdłuż na pół.

krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody

Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyni (wtedy nie utworzy się kożuch), całkowicie ostudzić.
Zimny budyń przełożyć do miski, dodać mascarpone, miksować, cały czas przy tym wlewając śmietankę.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać wodą, odstawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia. Postawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie gotować!),wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Cały czas miksując krem, wlać żelatynę, dobrze wymieszać.

brzoskwiniowy wierzch:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml wody

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia.
Brzoskwinie wyjąc na talerz, osączyć, pokroić w plastry.
Syrop z brzoskwiń rozlać na dwie równe części. Jedną z nich nasączyć spód biszkoptu, wyłożyć całą masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym syropem. Na wierzchu rozłożyć plastry brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

6 komentarzy: