Maleńkie, zielone drożdżówki, w cieście szpinak, na wierzchu kiwi :) Bardzo smaczne, puszyste. Mało słodzone :) Drożdżówki zrobiłam z rewelacyjnej mąki z Młynomag . Z niej każde ciasto wychodzi :)
porcja na ok. 14 małych drożdżówek:
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
35 g odciśniętego mrożonego szpinaku
1 łyżka oleju
200 g mąki pszennej
2 owoce kiwi
Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać łyżką.
Odciśnięty szpinak z olejem zmiksować blenderem, przełożyć do miski z drożdżami.
Dodać żółtka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 0.5-1 cm. Małą szklaneczką - literatką - wykrawać kółka. Po wierzchu posmarować wodą. Na każde kółko ułożyć plasterek kiwi lekko go wciskając w ciasto. Zostawić ma ok. 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Bardzo ciekawe te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńOjej nigdy bym nie pomyslala ze można takie buleczki zrobić z kiwi Ale musza być fajne w smaku Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten dodatek szpinaku.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dorotka kolejny super wypiek! Ja też uwielbiam dodatek wszelkiego rodzaju warzyw do ciast ;)
OdpowiedzUsuńSzpinak to jest to co tygryski lubią najbardziej!! Ale nie spodziewałam się, że szpinak może się odnaleźć w kombinacji z Kiwi - te smaki muszą być obłędne. Koniecznie jutro muszę wypróbować ten przepis - bowiem zjadam te bułeczki oczami!!
OdpowiedzUsuńIście wiosenne :)
OdpowiedzUsuń