Jedna z najlepszych tart! Na przepysznym, maślanym spodzie wyłożyłam masę zrobioną na bazie soku pomarańczowo-grejpfrutowego z Hortexu. Wyszło genialne połączenie!
spód:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na spód i boki prostokątnej formy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18 minut. Ostudzić.
masa:
300 ml soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżka masła
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu do namoczenia żelatyny
Do miski wlać 50 ml soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtka, krótko zmiksować.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, wlać 3 łyżki soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!). Mieszać do rozpuszczenia.
Do rondelka wlać 250 ml soku, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika, cały czas mieszając wlać mieszankę soku z żółtkami. Z powrotem wstawić na palnik, gotować ok. pół minuty. Dodać masło i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Zestawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Lekko ciepły krem wylać na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godz.
Gotową tartę przed podaniem przybrać plastrami świeżej pomarańczy i grejfpfruta oraz pokruszonej bezy.
Wow! Ale jesteś Dorotko pomysłowa! Pyszna i pięknie zrobiona tarta :)
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczna :)
OdpowiedzUsuń