Rewelacyjna tarta i wbrew temu co się wydaje, wcale nie taka trudna :) Na kruchym, maślanym spodzie wylany jest budyniowy krem. Gruszki ugotowałam w czerwonym winie ale można je też ugotować w syropie wody z cukrem z dodatkiem goździków, cynamonu i cukru waniliowego. Całość posypałam chrupiącymi migdałami. Niebo w gębie! Bardzo polecam!
gruszki:
2 gruszki
1,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
2 łyżki cukru
2 całe goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Gruszki obrać, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych.
Do garnka wlać wino, zagotować, wsypać cukier, dodać goździki, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać. Włożyć połówki gruszek, gotować, od czasu do czasu je przewracając ok. 10-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru płynu, pokroić w cienkie plasterki nie docinając do końca przy ogonku.
płatki migdałowe:
50 g płatków migdałowych
Płatki migdałowe wsypać na patelnię, podgrzewać, cały czas je przy tym mieszając do momentu zrumienienia.
ciasto:
200 g maki pszennej
120 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wylepić dno i boki formę do tarty o średnicy cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190C.
krem:
400 ml mleka
4 żółtka
50 g cukru
50 g mąki pszennej
Do miski wlać 50 ml mleka, dodać żółtka, cukier i mąkę, zmiksować.
Resztę mleka wlać do garnka, zagotować, dolać, cały czas przy tym mieszając mieszankę mleka z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia ok. 1 minuty. Gorący krem wylać na upieczony spód tarty, równomiernie rozsmarować.
Na wierzch ułożyć gruszki, posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.
O jezusienku uwielbiam gruszki, więc muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Uwielbiam dodatek wina do deserów owocowych :)
OdpowiedzUsuń