6 białek
4 łyżeczki z lekkim czubkiem budyniu waniliowego w proszku
2 szklanki cukru pudru
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do sztywnej piany z białek dodać budyń w proszku, lekko wymieszać. Podzielić w misce na 3 części. Jedną z nich wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, resztę włożyć z miska do lodówki. Utworzyć z piany koło ok. 24 cm. Piec 30- 35 minut w 170°C. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie.
1/2 litra śmietany kremówki (ewentualnie 2 opakowania Śnieżki ubitej w 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka)
tylko do kremówki: 1 łyżka cukru pudru
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (uważać żeby długo nie ubijać i nie zrobiło się masło). Można też zamienić kremówkę na lżejszy w kalorie krem z ubitej na mleku Śnieżce.
1- 2 szklanki poziomek
kilkanaście truskawek do dekoracji
Przekładać: blat bezowy- 1/3 ubitej śmietanki- poziomki- blat bezowy- śmietanka, itd. Kładąc każdy blat bezowy trzeba go lekko docisnąć. Przy nakładaniu na wierzch blatów bezowych pomagałam sobie blaszką z wyjmowanego dna formy do pieczenia.
Torcik najlepszy jest podawany tego samego dnia w którym był robiony..
czystobezowego tortu jeszcze nie robiłam, jedynie przekładane bezą i ciastem... ale taki też bardzo mnie kusi, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńpyszności! może się skuszę i wypróbuje, bo wygląda wow ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia,mój piekarnik odmawia współpracy przy robieniu bezy,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO rany ale full wypas:)
OdpowiedzUsuńKocham bezę! Wygląda super, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda, i te poziomki w śmietanie zatopione... pycha :)
OdpowiedzUsuńojoj toż to musi być bajecznie pyszne! mniam mniam :) porywam kawał do kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko !! Cudny po prostu :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezowe torty- o tej porze roku to moje ulubione ciasta ;) Twój wygląda przepysznie i na pewno skorzystam z Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńobłędny! chrupiąca beza, delikatna pianka i bita śmietana w jedym - jadłabym!!!!
OdpowiedzUsuń