Miękkie kokosowo- porzeczkowe ciasto. Na miękkim cieście wyłożone są tutaj czerwone porzeczki. Owoce przykryte są kołderką z kokosowej masy, która smakiem przypomina batoniki Bounty. Całość polana jest polewą z mlecznej czekolady. Ciekawe, bardzo smaczne ciasto. Do powtórzenia :)
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
50 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut.
Masa kokosowa:
200 g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
200 g czerwonych porzeczek
Do wiórek kokosowych wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód wyłożyć pojedynczą warstwą czerwone porzeczki, na nie wyłożyć łyżką masę kokosową, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut. Wystudzić.
Polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
Do rondelka wlać ok. 1/2 szklanki wody, na nim ustawić talerz z połamaną czekoladą i olejem. Wstawić na palnik, chwilę podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady, wymieszać ją łyżką. Płynną czekoladą polać
ciasto.
Taka bez czekoladowa wersja na lato mi odpowiada ;)
OdpowiedzUsuńooo.. dobry pomysł! Owocowe Bounty, mmm :)
OdpowiedzUsuńZamawiam, zamawiam! Musi być cudowne: )
OdpowiedzUsuńmusi genialnie smakować :)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda to ciasto! Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńU nas takie ciacha bardzo smakują domownikom :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchareczkamala.blogspot.com
Wygląda obłędnie! Uwielbiam ciasta z kokosem, wiec chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuń