wtorek, 6 stycznia 2015

Pizzowy wieniec

     Oryginalna w kształcie pizza. Zawinięte w rulon ciasto ze wszystkimi dodatkami typowymi dla pizzy, potem ukształtowane w kształt wieńca. Posypane na wierzchu ziarnami sezamu i siemienia lnianego i podzielone na kawałki, po upieczeniu gotowe do odrywania. Przepis w części zaczerpnięty stąd .
    



Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml oleju
1 zaokrąglona łyżeczka soli
1 duże jajko
500 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć razem do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.

Nadzienie:
ketchup
100 g wędliny
1/2 czerwonej papryki (można zastąpić konserwową)
100 g żółtego sera
ok 3 łyżki kukurydzy
 
Całość posmarować ketchupem. Wędlinę pokroić na słupki, paprykę podobnie pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki, łącznie z kukurydzą, równomiernie posypać po całości ciasta. Zawinąć na kształt strucli. Przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, zawinąć na kształt koła. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwać).

Na wierzch:
1 białko
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego

Wierzch wieńca posmarować białkiem, posypać sezamem i siemieniem lnianym. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny.
Gotowy wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 22-25 minut.
 
























21 komentarzy:

  1. świetna !! muszę zrobić jak najszybciej

    OdpowiedzUsuń
  2. super! koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś spróbować takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna! i jak przepysznie Tobie wyszła mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna alternatywna dla zwykłej pizzy, bardzo fajnie wygląda, można zaskoczyć gości: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ fantastyczny pomysł! Już sobie wyobrażam te zaciekawione miny na widok takiej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się rewelacyjnie! Na pewno spróbuję zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale świetny pomysł :) zapiszę sobie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też wypróbuje ;) wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie. Zrobiłam ten wieniec wczoraj na kolację dla mojej rodzinki..wszyscy byli zachwyceni...pyszne puszyste ciasto..pięknie wyrośnięte...ech .
    Zamiast kukurydzy dodałam smażone z cebulką pieczarki .
    Następnym razem zrobię ten wieniec z owocami lub twarogiem ...przepyszne ciasto.
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo się cieszę, że smakowało!
    Fajny pomysł ze słodkim nadzieniem! Ja chyba też tak spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ważne pytanie! Ile osób jest w stanie najeść się tym daniem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od apetytu ;) Myślę że do syta naje się 4-5 osób.

      Usuń
  15. Mój ulubiony przepis z Pani bloga☺️ szybko i bardzo smacznie, polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. WłAśnie zrobiłam. Jest genialne. Wreszcie dobry przepis na drożdżowe. Jutro działam na słodko 😊😊😊 bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Drożdże nie muszą wyrastać w zaczynie ani nic? Można od razu zagnieść ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba robić zaczynu, dopiero zagniecione i uformowane ciasto wyrasta.

      Usuń