Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml oleju
1 zaokrąglona łyżeczka soli
1 duże jajko
500 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć razem do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, sól, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
Nadzienie:
ketchup
100 g wędliny
1/2 czerwonej papryki (można zastąpić konserwową)
100 g żółtego sera
ok 3 łyżki kukurydzy
Całość posmarować ketchupem. Wędlinę pokroić na słupki, paprykę podobnie pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki, łącznie z kukurydzą, równomiernie posypać po całości ciasta. Zawinąć na kształt strucli. Przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, zawinąć na kształt koła. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwać).
Na wierzch:
1 białko
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
Wierzch wieńca posmarować białkiem, posypać sezamem i siemieniem lnianym. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny.
Gotowy wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 22-25 minut.
wygląda mega-smacznie!
OdpowiedzUsuńświetna !! muszę zrobić jak najszybciej
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńsuper! koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńświetna! i jak przepysznie Tobie wyszła mmm
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywna dla zwykłej pizzy, bardzo fajnie wygląda, można zaskoczyć gości: ))
OdpowiedzUsuńAleż fantastyczny pomysł! Już sobie wyobrażam te zaciekawione miny na widok takiej pizzy :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie! Na pewno spróbuję zrobić. :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł :) zapiszę sobie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńteż wypróbuje ;) wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Zrobiłam ten wieniec wczoraj na kolację dla mojej rodzinki..wszyscy byli zachwyceni...pyszne puszyste ciasto..pięknie wyrośnięte...ech .
OdpowiedzUsuńZamiast kukurydzy dodałam smażone z cebulką pieczarki .
Następnym razem zrobię ten wieniec z owocami lub twarogiem ...przepyszne ciasto.
Pozdrawiam Ania
Bardzo się cieszę, że smakowało!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ze słodkim nadzieniem! Ja chyba też tak spróbuję :)
Ważne pytanie! Ile osób jest w stanie najeść się tym daniem? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZależy od apetytu ;) Myślę że do syta naje się 4-5 osób.
UsuńMój ulubiony przepis z Pani bloga☺️ szybko i bardzo smacznie, polecam
OdpowiedzUsuńWłAśnie zrobiłam. Jest genialne. Wreszcie dobry przepis na drożdżowe. Jutro działam na słodko 😊😊😊 bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDrożdże nie muszą wyrastać w zaczynie ani nic? Można od razu zagnieść ciasto?
OdpowiedzUsuńNie trzeba robić zaczynu, dopiero zagniecione i uformowane ciasto wyrasta.
Usuń