poniedziałek, 14 marca 2016

Odwracany sernik

     Całkiem inny sernik. Z małą ilością sera, dużą ilością jajek (w końcu nadchodzą "jajeczne" święta ;) ). Pieczony w kąpieli wodnej. Inny też jest sposób studzenia, tutaj odwraca się go jeszcze gorący, razem z formą, na kratkę. Zapobiega to opadnięciu sernika. Dodatkowo, na wierzchu tworzy się dekoracyjna kratka :)



6 białek
140 g cukru
250 g mielonego białego sera (z wiaderka)
50 g miękkiego masła
6 żółtek
100 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
60 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, miękkie masło i żółtka, krótko zmiksować. Dodać mleko, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wyłożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 21 cm (nie smarować boków!), wyrównać. Wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Wyjąć z wody, odwrócić wraz z formą na gęstą kratkę. Zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Ponownie odwrócić, odciąć boki, wyłożyć na paterę.

dekoracja:
1/2 tabliczki białej czekolady
dowolna posypka

Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać boki sernika, posypać dowolną posypką.

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) Idealnie gładki i wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda, jak chmurka cudna<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Ślicznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujący pomysł :)
    I nie ma problemu z dekoracją ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten odwrócony wierzch ::

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorota kolejny rewelacyjny sernik! Gratuluję kreatywności! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Planuję zrobić, ale mam dwie wątpliwości - żółta mąka kukurydziana czy biała skrobia kukurydziana jak ziemniaczana?
    Druga sprawa to odciśnięcie kratki na wierzchu sernika - formę tylko odwrócić i sernik sam wysunie się na kratkę czy trzeba go jakoś odkleić od spodu? Nie chcę, żeby wisiał nad kratką, bo wtedy nici z takiej fajnej dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam żółtą mąkę kukurydzianą ale myślę że zamiast niej można dać mąkę ziemniaczaną.
      Po upieczeniu sernika, nie odcinając brzegów sernik odwrócić na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia. Sam spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia więc nie trzeba go odklejać :)
      Powodzenia!

      Usuń