Całkiem inny sernik. Z małą ilością sera, dużą ilością jajek (w końcu nadchodzą "jajeczne" święta ;) ). Pieczony w kąpieli wodnej. Inny też jest sposób studzenia, tutaj odwraca się go jeszcze gorący, razem z formą, na kratkę. Zapobiega to opadnięciu sernika. Dodatkowo, na wierzchu tworzy się dekoracyjna kratka :)
6 białek
140 g cukru
250 g mielonego białego sera (z wiaderka)
50 g miękkiego masła
6 żółtek
100 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
60 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, miękkie masło i żółtka, krótko zmiksować. Dodać mleko, sok z cytryny, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Wyłożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 21 cm (nie smarować boków!), wyrównać. Wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Wyjąć z wody, odwrócić wraz z formą na gęstą kratkę. Zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Ponownie odwrócić, odciąć boki, wyłożyć na paterę.
dekoracja:
1/2 tabliczki białej czekolady
dowolna posypka
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać boki sernika, posypać dowolną posypką.
Ale piękny:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Idealnie gładki i wilgotny :)
OdpowiedzUsuńWygląda, jak chmurka cudna<3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Ślicznie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńAle leciutki!
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńI nie ma problemu z dekoracją ;)
Pięknie wygląda ten odwrócony wierzch ::
OdpowiedzUsuńAle ładny!
OdpowiedzUsuńDorota kolejny rewelacyjny sernik! Gratuluję kreatywności! :)
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić, ale mam dwie wątpliwości - żółta mąka kukurydziana czy biała skrobia kukurydziana jak ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńDruga sprawa to odciśnięcie kratki na wierzchu sernika - formę tylko odwrócić i sernik sam wysunie się na kratkę czy trzeba go jakoś odkleić od spodu? Nie chcę, żeby wisiał nad kratką, bo wtedy nici z takiej fajnej dekoracji :)
Dałam żółtą mąkę kukurydzianą ale myślę że zamiast niej można dać mąkę ziemniaczaną.
UsuńPo upieczeniu sernika, nie odcinając brzegów sernik odwrócić na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia. Sam spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia więc nie trzeba go odklejać :)
Powodzenia!