porcja na tortownicę o średnicy 16,5 cm
ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na dno i boki tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 min. Pozostałe ciasto będzie na wierzch szarlotki.
jabłkowe nadzienie:
1200 g niedużych jabłek
1/4 szklanka bułki tartej
2 łyżki cukru
przyprawa do szarlotki Delecta
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, każdą z nich podzielić wzdłuż na 3 części.
Bułkę tartą wymieszać z cukrem o przyprawą do szarlotki Delecta, wsypać do jabłek, wymieszać.
Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście i w misce o 1 cm mniejszej od średnicy tortownicy (ok. 15 cm), lekko docisnąć. Miskę przyłożyć dłonią i szybkim ruchem odwrócić, przyłożyć do jabłek w tortownicy, zdjąć miskę. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na wierzchu jabłkowej kopuły. Zbędne brzegi odciąć. Środek ciasta lekko nadciąć, na długość ok. 1 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do lekkiego zrumienienia ciasta, ok. 65 minut. Ostudzić.
polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru smak cytrynowy Delecta
Do kubka wsypać cukier puder i cukier smak cytrynowy, dodać wodę, rozetrzeć łyżką, polać po ostudzonej szarlotce, posypać maczkiem tutti frutti.
poniżej historia obrazkowa powstawania Mega szarlotki:
uwielbiam szarlotkę! :) z taką dawką jabłek musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńI szarlotka nabrała nowego wyglądu :) Szarlotka jest mega, a TY Dorotko jesteś wielka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie dziwie sie domownikom!
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam. Muszę nadrobić zaległości!
OdpowiedzUsuńcudowna...;)
OdpowiedzUsuńIle jabłek! Musiała smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńU Dorotki kolejne niebanalne podejście do klasycznych wypieków! Super pomyślane! Gratuluję kreatywności :)
OdpowiedzUsuńale wysoka ta szarlotka i tak wspaniale nadziana jabłkami! :)
OdpowiedzUsuń