wtorek, 12 kwietnia 2016

Mega szarlotka

     W domu wszyscy uwielbiają szarlotkę, najlepiej taką z dużą ilością jabłek. Mimo, że dawałam ich naprawdę dużo, zawsze w pieczeniu gdzieś 'ginęły" ;) Nieraz słyszałam prośby by zwiększyć ich ilość, próbowałam ale bez większych sukcesów. To, że lubię zaskakiwać domowników miłymi kulinarnymi niespodziankami, nie pozwoliło mi się poddać w upieczeniu "Mega szarlotki". Wreszcie postanowiłam "przesadzić" z jabłkami i dałam jabłek aż ponad górny brzeg tortownicy. Udało się, wyszła taka wysoka jak chciałam - 8 cm :) Gdy domownicy zobaczyli moją szarlotkę, wszystkie smuteczki spowodowane brzydką pogodą za oknem odeszły w niepamięć, a zmęczenie pracowitym dniem nagle cudownie ustapiło. Ciepła szarlotka podana z lodami potrafi działać cuda :)


porcja na tortownicę o średnicy 16,5 cm
ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na dno i boki tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 min. Pozostałe ciasto będzie na wierzch szarlotki.

jabłkowe nadzienie:
1200 g niedużych jabłek
1/4 szklanka bułki tartej
2 łyżki cukru
przyprawa do szarlotki Delecta

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, każdą z nich podzielić wzdłuż na 3 części.
Bułkę tartą wymieszać z cukrem o przyprawą do szarlotki Delecta, wsypać do jabłek, wymieszać.
Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście i w misce o 1 cm mniejszej od średnicy tortownicy (ok. 15 cm), lekko docisnąć. Miskę przyłożyć dłonią i szybkim ruchem odwrócić, przyłożyć do jabłek w tortownicy, zdjąć miskę. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na wierzchu jabłkowej kopuły. Zbędne brzegi odciąć. Środek ciasta lekko nadciąć, na długość ok. 1 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do lekkiego zrumienienia ciasta, ok. 65 minut. Ostudzić.

polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru smak cytrynowy Delecta
maczek tutti frutti Delecta

Do kubka wsypać cukier puder i cukier smak cytrynowy, dodać wodę, rozetrzeć łyżką, polać po ostudzonej szarlotce, posypać maczkiem tutti frutti.

poniżej historia obrazkowa powstawania Mega szarlotki:



Piecz... ot tak... prosto z serca!

8 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotkę! :) z taką dawką jabłek musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I szarlotka nabrała nowego wyglądu :) Szarlotka jest mega, a TY Dorotko jesteś wielka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwie sie domownikom!

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie piekłam. Muszę nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile jabłek! Musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U Dorotki kolejne niebanalne podejście do klasycznych wypieków! Super pomyślane! Gratuluję kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wysoka ta szarlotka i tak wspaniale nadziana jabłkami! :)

    OdpowiedzUsuń