środa, 28 września 2016

Delikatny sernik winogronowy

     Najdelikatniejszy, wprost piankowy sernik! Pięknie się kroi. Pieczony na cienkim kruchym spodzie, wierzch pokryty jest przecierem z domowego winogronu zagęszczonego żelatyną. Można go zrobić bez owocowej warstwy albo zastąpić innymi owocami. Naprawdę godny polecenia!


spód:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
40 g masła
2 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko, miękkie masło, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut. Ostudzić.

masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
200 g kwaśniej śmietany 18%
3 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
4 duże jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru

Do miski wbić białka, ubić na sztywno.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier, olej, żółtka i budyń w proszku, zmiksować. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, na dno piekarnika wlać ok. 1/4 szklanki wody lub wysypać 4 kostki lodu. Piec 55 minut, piekarnik wyłączyć, studzić przez całą noc (ok. 5-6 godzin) przy zamkniętych drzwiczkach.

galaretka winogronowa:
500 g fioletowych domowych winogron (waga po oberwaniu z gron)
2 zaokrąglone łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

Winogron umyć, przełożyć do rondelka, gotować pod przykryciem ok. 8 minut, przetrzeć przez sitko. Do przecieru dodać cukier, wymieszać, ostudzić.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do przecieru winogronowego, wymieszać. Wstawić do lodówki do momentu aż lekko zacznie gęstnieć. Wylać na wierzch sernika (nie oddzielać od brzegów tortownicy). Wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu.

6 komentarzy: