poniedziałek, 26 września 2016

Bliny z karmelizowanymi śliwkami

Gryczane bliny z niedużą ilością mąki pszennej podane karmelizowanymi śliwkami. Deser pyszny i zdrowy.

bliny:
10 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 ml mleka
1 duże jajko
100 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
olej do smażenia

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni. Wykładać na papierowy ręcznik.

karmelizowane śliwki:
200 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru

Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem. Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy: