Gryczane bliny z niedużą ilością mąki pszennej podane karmelizowanymi śliwkami. Deser pyszny i zdrowy.
bliny:
10 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 ml mleka
1 duże jajko
100 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 1-2 minuty aż zrobią się płynne. Dolać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i gryczaną, zmiksować. Smażyć z obu stron na podlanej olejem patelni. Wykładać na papierowy ręcznik.
karmelizowane śliwki:
200 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru
Śliwki umyć, przepołowić w rękach, usunąć pestki. Przełożyć na patelnię, podlać wodą, posypać po wierzchu cukrem. Dusić pod przykryciem na małym palniku przez ok. 3-4 minuty, nie mieszając.
Gotowe bliny polać sosem śliwkowym, można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Pięknie się prezentują !
OdpowiedzUsuńNa słodko nigdy nie jadłam 😀
OdpowiedzUsuńwspaniałe! zjadłabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego :)
OdpowiedzUsuń