piątek, 23 września 2016

Tęczowa pizza

     Puszysta pizza z mnóstwem kolorowych warzyw. Pyszna, lekka, z chrupiącym spodem. Wszystkim bardzo smakowała :)



ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
3/4 szklanki lekko ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Ciasto ułożyć na blaszce do pieczenia, cienko rozpłaszczyć na kształt długiego prostokąta o wymiarach ok. 36x20 cm, .

na wierzch:
50 g żółtego sera
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pomarańczowej papryki
50 g brokuła
1 pomidor
1/2 puszki kukurydzy

Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu uformowanego ciasta.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki.
Pomidor pokroić w półplastry.
Przygotowane warzywa ułożyć długimi rzędami kolejno: cebulę, brokuły, kukurydzę, paprykę i pomidor.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.

2 komentarze: