środa, 21 września 2016

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa

     Banalnie prosta ale przepyszna zapiekanka na słodko, która z powodzeniem zaspokoi nasz apetyt na słodkie :)

porcja dla 2 osób:
100 g surowego ryżu
1 jajko
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 g śliwek węgierek

Ryż ugotować, ostudzić.
Do miski wbić jajko, wsypać cukier, rozbić widelcem. dodać zimny ryż, wymieszać.
Śliwki pokroić w duże paski, wsypać do ryżu, wymieszać.
Przełożyć do 2 dużych kokilek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.
Po wierzchu można polać słodką śmietanką.

2 komentarze:

  1. Kiedyś czytałam, że u nas był ogromny zwyczaj jedzenia na słodko różnych owoców, było ich całkiem sporo. Choćby kaczka z jabłkami, nie wiem dlaczego obecnie zwyczaj ten upadł :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, idealna na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń