Pyszne drożdżówki bez jajek nadziane dużą ilością przepysznych karmelizowanych śliwek. Idealne z kubkiem mleka :)
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie:
400 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
2 zaokrąglone łyżki cukru
Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.
Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek). Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.
ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze tylko masa kruszonki i idealne drożdżówki gotowe :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię z kruszonką ale w tym wypadku proponuję tylko na boki ciasta, na śliwkach rozmoknie.
UsuńPięknie wyglądają !
OdpowiedzUsuńpyszności! tez robiłam bułeczki ze śliwkami niedawno :)
OdpowiedzUsuńMmm, te śliwki... No coś cudownego! :)
OdpowiedzUsuń