Orzechowo-czekoladowe ciasto, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Na cienki czekoladowy spód wyłożona jest śmietanowo-orzechowa masa. To przykład jak w prosty sposób można zrobić coś pysznego :)
ciasto:
3 małe jajka
1/2 szkl. cukru
50 ml oleju
50 ml mleka
1 czubata łyżka kakao
3/4 szkl. mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, mleko, wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Wylać do blaszki o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 min. Ostudzić.
masa:
250 g mascarpone
400 ml kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, dodać cukier, krótko ubić na sztywną masę. Wsypać orzechy, wymieszać łyżką. wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać.
dekoracja:
1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
4 kostki mlecznej czekolady
10 kolorowych bez
Na wierzch masy orzechowej rozsypać mielone orzechy, startą czekoladę i pokruszone bezy. Schłodzić.
Uwielbiam orzechy laskowe - to musi być naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńPodstawiam talerzyk! Uwielbiam orzechowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuń