Najlepszy sposób na pieczone piersi z kaczki. Miękkie i soczyste dzięki ułożeniu ich na boczku z którego wytapia się tłuszcz i mięso się nie wysusza. Boczek wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać z pieczonymi jabłkami :)
400 g surowego boczku w plastrach (najlepiej tłustego)
2 piersi kaczki ze skórą
sól
biały pieprz
majeranek
Plastry surowego boczku poprószyć solą i pieprzem, ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Piersi kaczki posypać ze wszystkich stron solą i majerankiem, ułożyć na plastrach boczku skórą do góry. naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 1 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec jeszcze ok. 10 min. do zrumienienia skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz