Taki sernik robiłam na Wielkanoc i stał się przebojem stołu :) Dwa kruche blaty ciasta (tylko na wierzch ciasto z bezą) przekładane gotowaną masą serową. Bardzo szybko miękną i wprost rozpływają się w ustach :) Bardzo polecam!
ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka
150 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 szklanki posiekanych bakalii (można zmniejszyć lub całkowicie pominąć)
1 szklanka dżemu
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka oraz jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno dwóch foremek o wielkości 33x21 cm, wyrównać. Oba surowe blaty ciasta posmarować cienko dżemem, posypać siekanymi bakaliami. Jedno ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
beza do 1 blatu ciasta:
4 białka
150 g cukru
1 kisiel cytrynowy
4 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, delikatnie wymieszać. Wlać olej, jeszcze raz wymieszać. Ubite białka wyłożyć na tylko jedno ciasto,wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 minut.
masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 duże jajka
100 g masła
Do miski wyłożyć mielony biały ser, dodać cukier, budyń, mąkę pszenną, całe jajka oraz miękkie masło, zmiksować. Wylać na dużą patelnię, mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Gotować ok. pół minuty.
Na spód formy ułożyć ciasto bez bezy, wylać gorącą masę serową, przykryć blatem ciasta z bezą na wierzchu, lekko docisnąć. odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Wyglada smakowicie !
OdpowiedzUsuńWow! Ale super pomysł na sernik! Widzę, że Królowa Sernikow nadal ma mnóstwo pomysłów na nie,super :)
OdpowiedzUsuń