składniki na 2 porcje:
500 ml mleka
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka masła
3 żółtka
2 bardzo płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 bardzo płaskie łyżki mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka kakao
1 lekko zaokrąglona łyżeczka kawy zbożowej + 1 łyżeczka wody
ok. 3-4 łyżki jagód (mogą być mrożone)
garść malin
kilka truskawek
Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zmiksować.
Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać masło, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając wlać do mleka mieszankę z żółtkami, gotować ok. pół minuty.
Gorący budyń rozlać do 3 dużych szklanek. Do jednej części dodać kakao, dobrze wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kawę zbożową rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody, dodrze wymieszać.
Przygotować dwie szklanki. Na dno wyłożyć po równo budyń kakaowy, posypać jagodami, przykryć budyniem kawowym, posypać malinami. Na wierzch wyłożyć budyń śmietankowy, przybrać truskawkami.
Ależ pysznie u Ciebie Dorotko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki : )
OdpowiedzUsuń