piątek, 21 grudnia 2018

Sernik z makiem

     Świąteczny sernik z kropeczkami z ziarenek maku. Lekki, puszysty, delikatny, na cienkim spodzie ciasta. Na pewno będzie wszystkim smakował :)
ciasto:
2 żółtka
150 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić spód formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

masa serowa:
1 kg sera
6 jajek (białka piana)
1 szklanka cukru
100 ml oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 ml mleka
2 płaskie łyżki maku

Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i pszenną, mleko i mak, zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 minut, po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C i piec jeszcze 45 minut.

2 komentarze: