To ciasto nie wymaga od nas dużego poświecenia ;) Robi się bo bardzo łatwo wrzucając wszystko do jednej miski. Czas pieczenia też jest dość krótki więc szybko będziecie mogli delektować się wypiekiem :) Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, a połączenie czarnej porzeczki z kakao to naprawdę strzał w dziesiątkę. Jedno z moich ulubionych ciast z czarną porzeczką, bardzo polecam!
2 duże jajka
150 ml śmietanki kremówki
50 ml oleju
140 g cukru
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
200 g czarnej porzeczki
Do miski wbić całe jajka, dodać śmietankę, olej, cukier, mąkę,proszek do pieczenia i kakao. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do formy o wymiarach 21x26 cm lub do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do "suchego patyczka, ok.30-35 minut.
dobre połączenie kwaśnego ze słodkim :)
OdpowiedzUsuń