Najlepsze, puszyste ciasto marchewkowe! Marchewka nadaje tu wilgoci (prawie jak w brownie), w smaku niewiele ją tu czuć. Tylko dzięki temu że połowę starłam na tarce o dużych oczkach możemy uwierzyć że tu ona naprawdę jest ;) Dla mnie rewelacja! Zamiast masy serowej można polać polewą czekoladową.
marchewkowe ciasto:
300 g obranej marchewki
1 szklanka cukru
4 duże jajka
200 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki kropli czekoladowych
Połowę marchewki zetrzeć na tarce na małych oczkach, drugą połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier, dodać całe jajka, olej, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i kakao, krótko zmiksować lub dobrze wymieszać łyżką. Wsypać krople czekoladowe, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. piec ok.45 minut. Ostudzić.
masa serowa:
300 g gęstego serka kanapkowego o smaku śmietankowym
3 czubate łyżki cukru pudru
50 g miękkiego masła
czekoladowa posypka cukrowa lub 4 kostki czekolady
Do miski wyłożyć serek, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować. Wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, równomiernie rozsmarować. Posypać czekoladową posypką cukrową lub startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz