środa, 2 października 2019

Kotlety wołowo-warzywne i recenzja patelni

     Ostatnio miałam przyjemność wypróbować patelnię z powłoką nieprzywierającą firmy Carl Schmidt Sohn dostępną w sklepie Cookin.pl. Wykonana jest z odlewanego aluminium typu food safe oraz warstwowej nieprzywierającej powłoki która imituje powłokę granitową. Patelnia jest odporna na zarysowania a także odporna na przywieranie i przypalanie potraw :)
Do przyrządzania potraw nie jest konieczne używanie dużej ilości tłuszczu, a do niektórych nie potrzeba wcale.
Jest dość głęboka więc można w niej przygotowywać gulasze oraz smażyć powidła śliwkowe :)
Bardzo ważne też jest to, że jest wolna od APEO i PFOA oraz chemikaliów NMP i NEP dzięki czemu możemy smażyć bez obawy o nasze zdrowie.
Wyposażona jest w uchwyt z tworzywa sztucznego więc nie musimy używać łapek do jej przenoszenia.
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym do indukcyjnych.
Osobiście jestem zauroczona patelnią, jej funkcjonalnością i nie muszę się martwić by przy przygotowywaniu posiłków nie dostało się do nich coś szkodliwego (np. z zarysowania teflonu).
Pierwszą potrawą którą przyrządziłam na tej patelni były kotlety wołowo-warzywne. Kolorowe, puszyste, bardzo smaczne. Nadają się do przygotowania domowych burgerów a także jako danie obiadowe.
Paprykę kroiłam ostrym nożykiem do warzyw i owoców również dostępnym w sklepie Cookin.pl


200 g mielonej wołowiny na tatara
1/2 kajzerki
1 małe jajko
1/4 świeżej czerwonej papryki
1/4 świeżej żółtej papryki
ok. 10-15 listków świeżego szpinaku
ok. 15 kostek sera feta

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Do miski wyłożyć mięso, dodać bułkę i jajko, zmiksować blenderem do połączenia się składników.
Obie papryki pokroić w małą kostkę. Szpinak pokroić w paski. Rozdrobnione warzywa dodać do mięsa, wymieszać. Ser feta pokruszyć, jeszcze raz krótko wymieszać.
Masę mięsno-warzywną podzielić na 4 równe części. Wilgotnymi rękami formować kotlety. Smażyć niezbyt długo z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Można podawać do burgerów lub jako "zwyczajny" kotlet do obiadu.




3 komentarze: