biszkopt:
3 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 4-5 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, krótko wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
Nasączyć 50 ml wody.
masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
3 czubate łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać budyń, dobrze wymieszać, wlać na wrzące mleko cały czas przy tym mieszając. gotować ok. minuty. Gorący budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
Do miski wyłożyć miękkie masło, cały czas miksując dodawać do niego po 1 łyżce budyniu.
masa śmietanowa:
1 opakowanie mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Miksować powoli wlewając kremówkę aż do uzyskania gęstej, śmietanowej masy.
dodatkowo:
ok. 38 herbatników
1 puszka kajmaku
6 kostek mlecznej czekolady
wykonanie:
Na ostudzony biszkopt wyłożyć budyniową masę, wyrównać.
Ułożyć połowę herbatników, lekko je dociskając. wyłożyć kajmak, rozsmarować na całej powierzchni. Ponownie ułożyć warstwę herbatników.
Wyłożyć masę śmietanową, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na tace o dużych oczkach mleczną czekoladę.
Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc by herbatniki dobrze rozmiękły.
Wyjąc z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem.
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 4-5 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, krótko wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
Nasączyć 50 ml wody.
masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
3 czubate łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać budyń, dobrze wymieszać, wlać na wrzące mleko cały czas przy tym mieszając. gotować ok. minuty. Gorący budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
Do miski wyłożyć miękkie masło, cały czas miksując dodawać do niego po 1 łyżce budyniu.
masa śmietanowa:
1 opakowanie mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Miksować powoli wlewając kremówkę aż do uzyskania gęstej, śmietanowej masy.
dodatkowo:
ok. 38 herbatników
1 puszka kajmaku
6 kostek mlecznej czekolady
wykonanie:
Na ostudzony biszkopt wyłożyć budyniową masę, wyrównać.
Ułożyć połowę herbatników, lekko je dociskając. wyłożyć kajmak, rozsmarować na całej powierzchni. Ponownie ułożyć warstwę herbatników.
Wyłożyć masę śmietanową, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na tace o dużych oczkach mleczną czekoladę.
Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc by herbatniki dobrze rozmiękły.
Wyjąc z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem.
troche nieprecyzyjny przepis np. wlac olej ktorego nie ma w składnikach zaokrąglona łyzka proszku to kopiasta? nie za duzo na tak mała blaszke zaczełam robic i boje sie ze bedzie czuc proszek
OdpowiedzUsuńW przepisie jest łyżeczka, nie łyżka. Zaokrąglona to znaczy z delikatną górką, nie czubata.
UsuńCiasto przepyszne, przepis doskonały, robiony wielokrotnie.
OdpowiedzUsuńIle oleju do biszkoptu? W składnikach nie ma a w przepisie jest ?
Usuń