poniedziałek, 4 stycznia 2021

Włoskie ciasto z pieczonym mascarpone

     Zazwyczaj mascarpone dodawałam najczęściej do kremów ze śmietanką. Tym razem chciałam zrobić coś innego, najchętniej takiego w którym mascarpone byłoby pieczone. W gąszczu przepisów znalazłam ten przepis na włoskie ciasto z kremem mascarpone pieczonym. Trochę zmieniłam i wyszło coś pysznego i nieskomplikowanego w przygotowaniu. Kruche ciasto - miękkie na spodzie i chrupiące na wierzchu nadziewane kremem podobnym w smaku i aksamitności do budyniu. Bardzo polecam! 

ciasto:

200 g mąki pszennej

90 g miękkiego masła

60 g cukru

1 duże jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać po wierzchu kropelkami czekolady. Wyłożyć masę z mascarpone, wyrównać. Pozostałe ciasto  skubiąc po małym kawałku rozłożyć na całej powierzchni wierzchu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut do zrumienienia wierzchu.


nadzienie

50 g kropelek z gorzkiej czekolady

250 g mascarpone

1 duże jajko

2 czubate łyżki cukru

1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka cukru waniliowego


Do miski wyłożyć mascarpone, dodać jajko, cukier, mąkę i cukier waniliowy, krótko zmiksować do połączenia się składników.

1 komentarz: