Zazwyczaj mascarpone dodawałam najczęściej do kremów ze śmietanką. Tym razem chciałam zrobić coś innego, najchętniej takiego w którym mascarpone byłoby pieczone. W gąszczu przepisów znalazłam ten przepis na włoskie ciasto z kremem mascarpone pieczonym. Trochę zmieniłam i wyszło coś pysznego i nieskomplikowanego w przygotowaniu. Kruche ciasto - miękkie na spodzie i chrupiące na wierzchu nadziewane kremem podobnym w smaku i aksamitności do budyniu. Bardzo polecam!
ciasto:
200 g mąki pszennej
90 g miękkiego masła
60 g cukru
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać po wierzchu kropelkami czekolady. Wyłożyć masę z mascarpone, wyrównać. Pozostałe ciasto skubiąc po małym kawałku rozłożyć na całej powierzchni wierzchu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut do zrumienienia wierzchu.
nadzienie
50 g kropelek z gorzkiej czekolady
250 g mascarpone
1 duże jajko
2 czubate łyżki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać jajko, cukier, mąkę i cukier waniliowy, krótko zmiksować do połączenia się składników.
Bardzo apetycznie wyglada, slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń