Potrawa a la tażin, nie idealnie odwzorowana wg oryginalnego przepisu ani nie przygotowana w specjalnym naczyniu. Jakklwiek dobrze smakuje oryginał, tak i mój przepis nam smakował :) Sama go skomponowałam wg opisu kogoś kto mi opisywał tę potrawę. Bardzo ciekawy jest tu dodatek suszonych moreli które radziłabym nie pomijać. Można dodać też mięso, jednak ja z niego zrezygnowałam. Polecam!
Potrawę przygotowałam w garnku MARBURG CS Kochsysteme dostępnym w sklepie Cookin .
Wykonany jest z kutego aluminium pokrytego nieprzywierającą powłoką pozbawioną metali ciężkich oraz bez PFOA i APEO - szkodliwych substancji chemicznych występujących w tradycyjnych naczyniach kuchennych.
PFOA oznacza kwasy perfluorooktanowe które są wykorzystywane do produkcji teflonu. jest on szkodliwy dopiero wtedy gdy uszkodzi się jego powłokę lub zbyt mocno przegrzeje - powyżej 260C co wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Lepiej jest więc kupić garnek wolny od tych substancji i wydać niewiele więcej niż za "zwyczajny" garnek i spać spokojnie że je się zdrowo :)
Szeroki, niezbyt wysoki garnek posiada nie nagrzewające się uchwyty. W komplecie z garnkiem jest szklana pokrywka z zaworem parowym.
Choć jest przeznaczony do kuchenek indukcyjnych, równie dobrze można stosować go na innych źródłach ciepła. Ja gotuję na gazowej kuchni.
Jestem bardzo zadowolona z użytkowania tego garnka , teraz jest w promocyjnej cenie :) Z tej serii są jeszcze inne wielkości, i mniejsze i większe oraz świetna patelnia :)
porcja dla 4-5 osób:
500 g ziemniaków
200 g marchewki
500 ml wody
1 cukinia (400 g)
pół czerwonej papryki
2 duże pomidory
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
5 suszonych moreli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz z kolendrą
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
sól
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić, gotować 10 minut.
Pokroić: cukinię na ćwierć plasterki, paprykę w krótkie paski, pomidory w kostkę, morele na 8 części. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor. Wszystko dodać do garnka, przecisnąć przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić papryką, solą, imbirem, natką, dusić jeszcze ok. 10 minut.
Świetny garnek i apetyczna potrawa. Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń