Najlepsza babka cytrynowa. Do ciasta dodaje się skórkę otartą z cytryny która nadaje mocno cytrynowy aromat i niewiele soku. Smak cytryny daje poncz i lukier cytrynowy. Babka jest lekka i ładnie wyrośnięta, ładnie się kroi. Bardzo smaczna.
ciasto:
160 g miękkiego masła
250 g cukru
3 duże jajka
150 g kwaśnej śmietany 18%
230 g mąki pszennej
skórka otarta z 2 cytryn
1 łyżka soku z cytryny
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
Cytryny sparzyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, zmiksować. Dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Formę do babki posmarować masłem, obsypać mąką pszenną. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec
1 godzinę. Wyjąć z formy, ostudzić.
lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Do cukru dodać sok z cytryny, dobrze rozetrzeć na gładki lukier.
poncz:
pozostały sok z cytryn (ok.50 ml)
1 czubata łyżka cukru pudru
Sok z cytryny wymieszać z cukrem. Babkę odwrócić wierzchem do góry, gęsto nakłuć wykałaczką. nasączyć ponczem. Odstawić na ok. 2 godziny.
Babkę odwrócić, polać cytrynowym lukrem.
Czy jeśli dam 260 g cukru, to też będzie ok? ;)
OdpowiedzUsuńPoprawiam, miało być 250 g cukru
Usuń