czwartek, 24 marca 2016

Mazurek orzechowy

     Wzorowany na pecan pie, mazurek z orzechami włoskimi. Orzechy zapiekane są w polewie z jajek i syropu trzcinowego (myślę że można dać w zamian syrop klonowy). Tworzy to smaczną masę o konsystencji podobnej do budyniu.


ciasto:
170 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 jajko
70 g masła
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać sól, cukier i jako, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy z wyjmowanym dnem, równomiernie wylepić.

masa orzechowa:
100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
1/4 szklanki syropu trzcinowego lub syropu klonowego
30 g miękkiego masła
80 g brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Miękkie masło wyłożyć do miski, wsypać cukier waniliowy, brązowy cukier, syrop trzcinowy, dodać jajko, zmiksować. Wsypać orzechy, wymieszać. Wyłożyć na ciasto, równomiernie rozkładając orzechy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15 minut, po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 15-20 minut. W razie potrzeby, gdyby zbyt mocno się rumieniło, pod koniec pieczenia można przykryć wierzch papierem do pieczenia.


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, a że ja uwielbiam wszystko co orzechowe, to bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musi pysznie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń