Zamiast mazurka można zrobić również małe tartaletki lub babeczki wypełnione pysznym kremem. Całość smakuje podobnie do znanych ciastek. Wygodne, bo w Święta nie musowo kroić ciasta, wystarczy ułożyć na talerzu. Pyszne :)
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk) lub tartaletek (ok.6-7 sztuk). Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
nadzienie "jeżykowe":
200 g masy kajmakowej
50 g wiórek kokosowych (można troszkę więcej)
30 g rodzynek
50 g orzeszków ziemnych (solonych)
Masę kajmakową wyłożyć do rondelka, lekko podgrzać by stała się bardziej płynna. Wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i orzeszki ziemne, wymieszać. Gorącą masę wykładać do korpusów tartaletek.
polewa:
mlecznej czekolady
dowolna posypka
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać po wierzchu tartaletek, posypać posypką.
Ale kusisz... a ja mam taką ochotę na słodkie... ;)))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a do tego na pewno smaczniejsze od wersji sklepowej :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ one muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBogactwo smaków i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚliczne. I w dodatku pyszne.
OdpowiedzUsuń