Kakaowe muffinki z dodatkiem do ciasta dżemu. Bardzo szybkie w wykonaniu, nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobry sposób na wykorzystanie dżemu z ubiegłego roku ;) Pyszne, wilgotne, podobne do tradycyjnego murzynka. Zrobiłam bez owoców ale można na wierzch ułożyć maliny lub śliwkę.
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150 g dżemu
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżeczka sody
120 g masła rozpuszczonego
3 duże jajka
1 szklanka mleka
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać dżem, kakao, sodę, rozpuszczone masło, całe jajka i mleko. Zmiksować na jednolite ciasto.
do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, wylać ciasto do 2/3 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20- 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz