W sezonie letnim nie ma chyba lepszej zupy niż pomidorowa ze świeżych pomidorów. Przygotowana bez bulionu, lekka ale pożywna. Robię często, a część przecieru zamykam w słoikach by potem w zimowe dni cieszyć się letnim smakiem :)
1 l wody
1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
1/2 szklanki wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej
ok. 1 łyżeczka soli (do smaku)
ok. 50 ml śmietanki kremówki
2 woreczki ryżu
ew. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. gotować na małym palniku pod przykryciem ok. 10-15 minut. Przetrzeć łyżką przez sitko. Posolić do smaku. Do 1/2 szklanki wody wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać przez sitko do powstałego przecieru, mieszając zagotować. Zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać. Podawać z ryżem. Można dodać dla głębszego koloru i smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz